Fysik

Beregn møllens nyttevirkning

19. februar 2014 af uddannelseervigtigt - Niveau: C-niveau

Hej! Jeg sidder fast i en opgave...

Spørgsmålet lyder således:
Beregn møllens nyttevirkning ved de øvrige hastigheder, der er angivet i tabellen.

Én af de øvrige hastigheder er fx 16 m/s. Vi får deruodver oplyst, at møllens effekt er 3000.
Jeg kender ikke procenten, og har derfor svært ved at regne nyttevirkningen ud.

HVIS DET KAN HJÆLPE:

I min tidligere opgave lød spørgsmålet således:
Vis at møllens nyttevirkning ved vindhastigheden 15 m/s er 23%.

Det har jeg oplyst, og den opgave havde jeg ingen problemer med.
 

MIT SPØRGSMÅL TIL JER, ER: Hvordan udregner jeg en mølles nyttevirkning, når jeg ikke kender procenten, men kun hastigheden og effekten? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Det vil sikkert hjælpe, hvis du formulerer hele opgaven.


Svar #2
19. februar 2014 af uddannelseervigtigt

Her kan du se hele opgavesættet. Det er opgave d jeg mangler hjælp ved :) 

#1

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Beregn vindens effekt P ved hastigheden v = 16 m/s og divider møllens effekt fra tabellen med den beregnede vindeffekt P.


Svar #4
19. februar 2014 af uddannelseervigtigt

Kan det så passe, at procenten på vindhastigheden 16 m/s er 8%? 

#3

Svar #5
19. februar 2014 af uddannelseervigtigt

Det virker bare ikke realistisk, når 15 m/s er 23% ...


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej. Du skal benytte udtrykket Pvind = (1/2)·ρ·A·v3 , hvor det eneste, der er ændret fra v = 15 m/s til v = 16 m/s er v .


Svar #7
19. februar 2014 af uddannelseervigtigt

#6

Min udregning:

P = 0,5 · 1,2 kg/m3 · 163 · 1 = 2457,6.
Derefter dividerede jeg det med møllens effekt som er 3000 og får det til 0,8192.

Hvad gør jeg forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Du har glemt at gange med arealet A = π·(d/2)2 .


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

I øvrigt bør du være mere omhyggelig med at angive enheder på alle de beregnede størrelser.


Svar #10
19. februar 2014 af uddannelseervigtigt

Jeg får at vide, at rotordiameteren er 90 m.

Udregning af Arealet = 3,14 · 452 = 6358,2

Kan det passe?


Svar #11
19. februar 2014 af uddannelseervigtigt

#9

Brugbart svar (0)

Svar #12
19. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, men det har du vel allerede beregnet for at kunne besvare spm. b) ?

Og igen: arealet er ikke et dimensionsløst tal. Det har en enhed.


Svar #13
19. februar 2014 af uddannelseervigtigt

Ja, men jeg var ikke klar over jeg skulle bruge den, da jeg ikke fik brug for den for at regne c.

Tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #14
19. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Udregningen af nytteværdien ved v = 15 m/s er skåret ud i de tre spørgsmål a), b), og c) , så alle kan følge med. I d) regner man så med at du har fattet pointen og kan gentage beregningen med v = 16 m/s i stedet, hvor det hele er samlet i eet spørgsmål.


Svar #15
19. februar 2014 af uddannelseervigtigt

#12


Jeg har prøvet at gange med arealet, og det ser således ud.

P = 0,5 · 1,2 kg/m3 · 163 · 6358,2 = 15625912,32

Derefter dividerede jeg det med møllens effekt som var 3000. Resultatet bliver 0,000191989.
Hvad gør jeg forkert? :(


Brugbart svar (0)

Svar #16
19. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#15

Din fejl er, at du ikke har styr på enhederne. Bemærk enheden for møllens effekt (kW) .


Svar #17
19. februar 2014 af uddannelseervigtigt

Nååååår, jeg kender jo i forvejen P, så det er ikke den vi skal finde.

Hvad skal jeg så gøre? 


Brugbart svar (1)

Svar #18
19. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#17

Du skal beregne møllens effekt P som du gjorde det i #15, men du skal have enheder med. Derefter skal du dividere med møllens effekt.


Skriv et svar til: Beregn møllens nyttevirkning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.