Fysik

Maksimal spænding og effektiv spænding - Hjælp

21. februar 2014 af HansenB (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej, jeg er igang med min fysik rapport og er stødt på et irriterende spørgsmål. "Fortæl om maksimal spænding og effektiv spænding". Jeg er gået helt i stå pga. det spørgsmål, da jeg ikke kan finde et ordentligt svar nogen steder. Har kigget i min bog, men der står ikke noget om det, og jeg er heller ikke blevet undervist i det. Har også kigget på nettet, men jeg synes ikke at jeg kan finde et simpelt og konkret svar. Jeg ville være meget taknemmelig hvis I gad at hjælpe!

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. februar 2014 af hesch (Slettet)

Vekselspændingen i en stikkontakt, der er sinusformet, er 325,3 V på toppene af sinuskurven. Men fordi man benytter denne spænding til drift af glødelamper, brødristere, osv., angiver man spændingen ved dens effektive værdi, som er  325,3V / √2 = 230V. Dette fordi vekselspændingen i stikkontakten vil opvarme en brødrister med en effekt, svarende til den effekt som en jævnspænding på netop 230V vil tilføre brødristeren.

Man kalder "normalt" denne "maximalspænding" for "spidsspændingen" eller "amplituden". Så i en 230V stikkontakt er spidsspændingen = 230V * √2 = 325,3V

Faktoren  √2  gælder kun for sinusformet spænding/strøm, men vekselspænding kan have andre kurveformer, hvor faktoren så er anderledes.


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. februar 2014 af mathon

Hvis du stadig går i 9. kl.,
skal du ikke kunne føre bevis for - og kan derfor ikke i din fysikbog finde forklaringen på - faktoren √(2), selv om du finder det irriterende.

Du skal kunne redegøre for sammenhængen:

                                         Umax = √(2) • Ueff

                                         Ueff =  Umax / √(2) ≈ 0,71 • Umax

        dvs
                                         Ueff ≈ 71% af Umax
.

    Tilsvarende for strømmene Imax og Ieff.

                                                    


Svar #4
22. februar 2014 af HansenB (Slettet)

#3

Hvis du stadig går i 9. kl.,
skal du ikke kunne føre bevis for - og kan derfor ikke i din fysikbog finde forklaringen på - faktoren √(2), selv om du finder det irriterende.

Du skal kunne redegøre for sammenhængen:

                                         Umax = √(2) • Ueff

                                         Ueff =  Umax / √(2) ≈ 0,71 • Umax

        dvs
                                         Ueff ≈ 71% af Umax
.

    Tilsvarende for strømmene Imax og Ieff.

                                                    

Vil det så sige, at det er en ligning, hvor man skal bruge sine oplysninger for at regne den maksimale spænding og den effektive spænding ud?

Mange tak for jeres svar! :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. februar 2014 af hesch (Slettet)

#4:  Kender du spændingens/strømmens kurveform ( sinus, trekant, trapez, osv. ) kan faktoren mellem amplitude og effektivværdi beregnes (integralregning). Kendes denne faktor, k, gælder det så:

Umax = Ueff * k         ( Ueff er kendt )

og

Ueff = Umax / k         ( Umax er kendt )

Når du skal beregne effekter, afsat i en modstand (brødrister), skal du altid anvende effektivværdien, f.eks:

P = Ueff2 / R

eller

P = Ieff2 * R

Anvender du amplitudenværdien, regner du galt.


Svar #6
22. februar 2014 af HansenB (Slettet)

#5: Altså jeg skal ikke beregne noget i min opgave, skal bare kunne fortælle lidt om det, altså hvad det er :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. februar 2014 af hesch (Slettet)

#6:  Det er forstået, jeg regner heller ikke, men forklarer.    :)


Svar #8
22. februar 2014 af HansenB (Slettet)

#7: Mange tak for hjælpen! Tror jeg har fundet ud af det nu :)


Skriv et svar til: Maksimal spænding og effektiv spænding - Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.