Kemi

Til mange redoxtitreringer benyttes en 0,02 M

22. februar 2014 af majud (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej,

Håber I kan hjælpe med denne kemiopgave.

Da tidligere links om denne opgave ikke virker mere, har jeg bestemt at skulle poste opgaven, så folk kan besvare den! Jeg ved ikke, hvordan jeg skal gribe opgaven an!

Opgaven lyder således:

Til mange redoxtitreringer benyttes en 0,02 M KMnO4-opløsning. En sådan opløsning er imidlertid ikke stabil over længere tid, og man må derfor indstille den, når den skal bruges i laboratoriet. Indstillingen foregår ved titrering på følgende måde:

Der afvejes en mængde natriumoxalat (Na2C2O4), som herefter opløses i fortyndet svovlsyre og titreres med KMnO4-opløsningen.

Ved en given indstilling blev der afvejet 0,189 g natriumoxalat, og ved titreringen blev reaktionsblandingen svag rødviolet efter tilsætning af 26,3 mL fra buretten.

Under titreringen er grundelementerne i reaktionen:MnO4-+C2O42- => Mn2++CO2 (g) 

a) Afstem reaktionsskemaet.

b) Beregn den aktuelle koncentration af MnO4- i KMnO4-opløsning.

Ved processen dannes carbondioxid.

Dagens barometerstand er 1,02 bar og temperaturen i laboratoriet er 10 C.

c) Beregn en værdi for volumenet af den dannede gas ved titreringen.

d) I praksis er den fundne gasudvikling noget mindre - hvorfor mon?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. februar 2014 af mathon

                         +7                    +3                          +2                 +4           
                          MnO4- (aq)   +   C2O42- (aq)   --->    Mn2+ (aq)   +   CO2 (g) 

.
       ned   op   antal
Mn    5              2
C              1     10

.

afstemning af op- og ned gange:

                          2 MnO4- (aq)   +   5 C2O42- (aq)   --->    2 Mn2+ (aq)   +   10 CO2 (g) 

afstemning af ladning:

                          2 MnO4- (aq)   +   5 C2O42- (aq)   +   16 H+ (aq)   --->    2 Mn2+ (aq)   +   10 CO2 (g) 

afstemning af hydrogen:

                          2 MnO4- (aq)   +   5 C2O42- (aq)   +   16 H+ (aq)   --->    2 Mn2+ (aq)   +   10 CO2 (g)   +   8 H2O (l)

oxygen stemmer


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. februar 2014 af mathon

M(Na2C2O4) = sum({2,2,4}*{22.990,12.011,15.999}) g/mol = 133,998 g/mol

n(Na2C2O4) = n(C2O42-) = (0,189 g) / (133,998 g/mol) = 0,00141 mol

ækvivalent stofmængde MnO4-
                                                      n(MnO4-) = (2/5) • n(C2O42-) = (2/5) • (0,00141 mol) = 0,000564 mol
som befinder sig i voluminet 0,0263 L

hvoraf
                           c(MnO4-) = (0,000564 mol) / (0,0263 L) = 0,021 M


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. februar 2014 af mathon

c)

        n(CO2) = 2 • n(C2O42-) = 2 • (0,00141 mol) = 0,002821 mol


                  n • R • T      (0,002821 mol) • (0,083145 bar·L/(mol·K)) • ((273,15+10) K)
          V = ------------- = --------------------------------------------------------------------------------- = 0,065111 L ≈ 65,1 mL
                       p                                                 1,02 bar

       


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. februar 2014 af mathon

d) I praksis er den fundne gasudvikling noget mindre, da der ved 0°C og normaltryk kan vandopløses 1,7 L CO2 pr liter vand, hvilket så ved 10°C er lidt mindre.


Skriv et svar til: Til mange redoxtitreringer benyttes en 0,02 M

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.