Matematik

Integration

22. februar 2014 af Haxxeren - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Er der en snedig måde at integrere følgende på?:

p(x) = (x · tan(x) - 1)/x

(udtrykket stammer fra differentialligningen: y' + py = r ⇔ y' + (x · tan(x) - 1)/x · y = x · cos(x))

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. februar 2014 af Drunkmunky (Slettet)

p(x) kan forkortes til tan(x)-1/x, hvilket burde ligge lige til højrebenet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. februar 2014 af mathon


               ∫ (tan(x) - (1/x)) dx        x ≠ 0 og x ≠ π/2 + p·π   p ∈ Z

              -ln(|x|) - ln(|x|) + k  =  -2·ln(|x|) + k  =  -ln(|x|2) + k  =  - ln(x2) + k  =  ln(x-2) + k

             


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. februar 2014 af mathon

korrektion af #2 for cos-forglemmelse:

                ∫ (tan(x) - (1/x)) dx        x ≠ 0 og x ≠ π/2 + p·π   p ∈ Z

              -ln(|cos(x)|) - ln(|x|) + k  =  -(ln(|cos(x)|) + ln(|x|)) + k  =  -(ln(|cos(x)|•|x|) + k  =  -ln(|x·cos(x)|) + k

                


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Dog er

∫ tan(x) dx = ∫ (sin(x)/cos(x)) dx = ∫ - (1/cos(x)) d(cos(x)) = -ln(|cos(x)|) + k

hvilket er korrigeret i #3.


Svar #5
22. februar 2014 af Haxxeren

Hvis h = ∫p(x)dx = -ln(|x·cos(x)|), så er løsning til differentialligningen givet ved:

y(x) = e-h (∫eh · r dx + c), hvor r = x · cos(x) (som opgivet i #0)

Jeg kommer frem til:

y(x) = |x·cos(x)| · (∫ 1/(|x·cos(x)|) · x · cos(x) dx + c)

Er det tilladt at sige, at 1/(|x·cos(x)|) · x · cos(x) = 1?


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Du kan så benytte en fremgangsmåde analogt til den, der blev benyttet i din tidligere tråd

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1444043&page=2#1444222

Man kan ikke bare fjerne numerisk-tegnet uden at dele op i tilfælde.


Svar #7
22. februar 2014 af Haxxeren

#6

For x > 0, så:

y(x) = x · cos(x) · (∫ 1/(x·cos(x)) · x · cos(x) dx + c) = x · cos(x) · (∫ 1 dx + c) = x · cos(x) · [x + c]

       = x2 · cos(x) + c · x · cos(x)

For x < 0, så:

y(x) = -x · cos(-x) · (∫ 1/(-x · cos(-x)) · x · cos(x) dx + c)?


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Du har ikke skrevet løsningen op korrekt.

Med p(x) = tan(x) - 1/x , er P(x) = -ln(|cos(x)|) - ln(|x|) og dermed

y(x) = (|cos(x)| + |x|) · (∫ (-|cos(x)| - |x|)·x·cos(x) dx + c)


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det var vist mig, der vrøvlede i #8 . Man får så i stedet

y(x) = |cos(x)| · |x| · (∫ x·cos(x) / (|cos(x)| · |x|) dx + c)

       = x2·cos(x) + c·|x|·|cos(x)|


Svar #10
22. februar 2014 af Haxxeren

#9

Jeg synes ikke, at jeg har styr på de numeriske tegn endnu. Var det en korrekt gennemgang for x > 0 i #7?


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, det var det.til dels. Det er dog ikke fortegnet for x, der bestemmer fortegnet for cos(x)., men

|cos(x)| · |x| · ∫ x·cos(x) / (|cos(x)| · |x|) dx

vil altid reduceres til     ∫ dx   for x ≠ 0 og cos(x) ≠ 0 .


Svar #12
22. februar 2014 af Haxxeren

#11

Det forstår jeg ikke. Før ændrede vi blot på fortegnet på x, for at se, hvad det havde af indflydelse?


Brugbart svar (0)

Svar #13
22. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Ja, men her indgår der også |cos(x)| .


Svar #14
22. februar 2014 af Haxxeren

#13

Det er ikke helt nemt.

Jeg forstår ikke, hvad du har skrevet i #11: "vil altid reduceres til  ∫ dx"?


Brugbart svar (0)

Svar #15
22. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Nej, du har ret. Det skulle have været

|cos(x)| · |x| · ∫ x·cos(x) / (|cos(x)| · |x|) dx

vil altid reduceres til

x·cos(x) · ∫ dx


Svar #16
22. februar 2014 af Haxxeren

#15

Hvordan kan man vide det i en eksamenssituation? Jeg kan slet ikke se logikken i det.


Brugbart svar (0)

Svar #17
22. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Differentialligningen

y' + (tan(x) - (1/x))·y = x·cos(x)

løses nok enklest ved at sætte

y = x·cos(x)·u ,

hvorved

y' = (cos(x) - x·sin(x))·u + x·cos(x)·u' ,

der indsat i differentialligningen giver

(cos(x) - x·sin(x))·u + x·cos(x)·u' + (tan(x) - (1/x))·x·cos(x)·u = x·cos(x) , eller

(cos(x) - x·sin(x))·u + x·cos(x)·u' + (x·sin(x) - cos(x))·u = x·cos(x) , eller

x·cos(x)·u' = x·cos(x) , eller

u' = 1 , så

u(x) = x + c, og dermed

y(x) = x·cos(x)·(x + c)


Svar #18
24. februar 2014 af Haxxeren

#17

Tak for det, selvom det er en anden fremgangsmåde ift. oprindelig løsningsmetode.


Brugbart svar (0)

Svar #19
24. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#18

Fremgangsmåden i #17 bygger på metoden i løsningen af den lineære differentialligning af 1. orden.


Skriv et svar til: Integration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.