Matematik

matematik

22. februar 2014 af inddd (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg har problemer med denne opgave, er der nogle, som vil være søde at hjælpe?

Screen Shot 2014-02-22 at 22.28.44.png


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Benyt definitionerne for kontinuitet og differentiabilitet.


Svar #2
23. februar 2014 af inddd (Slettet)

Super, hvis der er nogle, som vil hjælpe mig med denne opgave, vil det være rart. Jeg får α til -1 og β til 22,5, men kan ikke helt finde ud af at beregne de andre ubekendte. Håber at der er nogle, som vil hjælpe.


Svar #3
23. februar 2014 af inddd (Slettet)

Hov, glemte at vedhæfte opgaven

Screen Shot 2014-02-23 at 19.22.26.png


Brugbart svar (1)

Svar #4
23. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Benyt oplysningerne ved x = 15 til at bestemme koefficienterne α og β i den lineære forskrift, og benyt oplysningerne for x = 3 og x = 8 sammen med kontinuitet ved x = 10,5 til at bestemme koefficienterne a, b, c, d.


Svar #5
23. februar 2014 af inddd (Slettet)

Mange tak, jeg har fundet α og β, men har tænkt og tænkt, og kan virkelig ikke beregne mig frem til de andre værdier. Det ville være dejligt, hvis du kom med endnu et hint.


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

For 0 < x < 10,5 har man

f '(x) = 3ax2 + 2bx + c ,

så man har de tre ligninger

3a·32 + 2b·3 + c = 0
3a·82 + 2b·8 + c = 0
a·83 + b·82 + c·8 + d = -4

og så sikkert også

a·10,53 + b·10,52 + c·10,5 + d = α·10,5 + β

Det giver 4 ligninger til bestemmelse af a, b, c og d.


Svar #7
23. februar 2014 af inddd (Slettet)

Mange tak, Det er præcis, der hvor jeg er kommet til. Jeg har bare videreskrevet sidste linje, da jeg at α = -1 og β = 22,5:
a·10,53 + b·10,52 + c·10,5 + d = -10,5 + 22,5

Men ved ikke helt, hvordan jeg skal gå videre.


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Løs systemet med de fire ligninger og fire ubekendte.


Svar #9
23. februar 2014 af inddd (Slettet)

Mange tak, er det forkert at gøre følgende:

3a·32 + 2b·3 + c = 3a·82 + 2b·8 + c

Eller skal jeg starte med at isolere noget?


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Trækkr man ligning (4) fra ligning (3) eliminerer man d. man har så tre ligninger i a, b og c. Man kan så isolere c i den første ligning og indsætte i de to andre ligninger, hvorved man får det reduceret til 2 ligninger i a og b.


Svar #11
23. februar 2014 af inddd (Slettet)

Mange tusinde tak, fordi dugider at hjælpe
 

Jeg har prøvet at følgde det du tidligere skrev:

a·10,53 + b·10,52 + c·10,5 - α·10,5 - β = a·83 + b·82 + c·8 + 4 ⇔

1157,625a + 110,25b + 10c - α·10,5 - β = 512a + 64b + 8c + 4 ⇔

645,625a + 46,25b - 2c - α·10,5 - β = 4

Dernæst skal jeg isolere c:
3a·32 + 2b·3 + c = 0 ⇔        c = 3a·32 + 2b·3

Jeg sætter c i de to andre ligninger:

3a·82 + 2b·8 + (3a·32 + 2b·3) = 0⇔
192a + 16b + 8(-27a - 6b) = 0⇔
192a +16b -27a - 6b = 0⇔
165 a + 10b = 0

a·83 + b·82 + 8(3a·32 + 2b·3) + d = -4 ⇔
512a + 16b + 8(-27a -6b) + d = -4 ⇔
296a - 32 b + d = -4

Jeg forstår ikke hvad jeg hernæst skal gøre


Svar #12
23. februar 2014 af inddd (Slettet)

Kan jeg løse ligningerne ved hjælp af Maple?


Svar #13
23. februar 2014 af inddd (Slettet)

Jeg har nyt sprøgsmål. Hvordan gør jeg rede for om funktionen er differentiabel i intervallet ]0;20[


Brugbart svar (0)

Svar #14
23. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Man har de fire ligninger

(1)  3a·32 + 2b·3 + c = 0
(2)  3a·82 + 2b·8 + c = 0
(3)  a·83 + b·82 + c·8 + d = -4
(4)  a·10,53 + b·10,52 + c·10,5 + d = 12

Trækker man (3) fra (4) får man systemet

(1)  27a· + 6b + c = 0
(2)  192a· + 16b + c = 0
(3)' 645,625a +46,25b +2,5c = 16

Man isolerer c af lign (1) og indsætter i (2) og (3)':

(2)'  165a +10b = 0
(3)''  578,125a + 31,25b = 16
 


Brugbart svar (0)

Svar #15
23. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Funktionen er klart differentiabel i ]0;10,5[ og ]10,5;20[ . Undersøg, om de to stykkevise udtryk har samme differentialkvotient for x = 10,5 .


Svar #16
23. februar 2014 af inddd (Slettet)

Mange tak
1) Vil det så sige at den stykkevisfunktion er differentiabel?
2)  Det er først længere nede jeg ved at de mødes ved x=10,5
 


Brugbart svar (0)

Svar #17
23. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#16

Det eneste punkt, hvor der kan være spørgsmål om differentiabilitet, er ved x = 10,5 . Undersøg om der gælder

limx→10,5- f '(x) =? limx→10,5+ f '(x)  .


Svar #18
23. februar 2014 af inddd (Slettet)

Men det er først nede ved opgave c man ved at funktionerne rør hinanden ved 10,5. Er der en alternativ måde, at finde frem til om funktionen er differentiabel


Brugbart svar (0)

Svar #19
23. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#18

Det er en forudsætning for at være differentiabel, at funktionen er kontinuert. Funktionen er kontinuert i et punkt, hvis dens graf er "sammenhængende", uden spring, i dette punkt. Funktionen er differentiabel i et punkt, hvis dens graf er "glat", dvs. uden knæk i dette punkt. Dette er en kvalitativ beskrivelse. Mere præcist skal man følge fremgangsmåden i #17.

Funktionen er vel netop skruet sammen sådan, at den er kontinuert i x = 10,5. Det er jo en af de betingelser, der stilles op for at kunne bestemme alle koefficienterne a, b, c og d.


Svar #20
23. februar 2014 af inddd (Slettet)

Super, så funktionen er kontinuert, da der ingen brud er i funktionen.


Forrige 1 2 Næste

Der er 30 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.