Fysik

Gnid i væske og opdrift

27. februar 2014 af c7j11 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle! Håber i kan hilfe mig lidt her.

Please fortæl mig, hvilke formler jeg skal bruge til de forskellige opgaver og hvis noget skal isoleres, så vis det gerne trin for trin, da fysik (for mig) helst skal skæres ud i pap. Hvis i også gider at fortælle mig, hvad de forskellige værdier er, så ville det være en stor hjælp! Mange tak og påskønnelser herfra. :-)

Opg. 1

Følgende data bruges:
245,0 mL olie vejer 224,2 g
25 dråber vand vejer 0,181g
dråben bevæger sig 18,0 cm på 23,5 sek.

Opg. 2

Et skib har følgende dimensioner:

Længde: 300 m

Bredde: 32 m

Egenvægt: 24000 ton

Max last: 60000 ton

Sidehøjden: 22 m

Husk at opdriften er lig tyngdekraften på den fortrængte væskemængde.

massefylde = densitet * volumen

Saltvand har en højere densitet, så vi skal fjerne lidt færre kubikmeter. Omvendt hvis ferskvand skal vi skubbe flere kubikmeter væk.

a. Angiv størrelse og retning af kræfterne, der virker på skibet, når det ligger stille.
b. Hvis det tomme skib befinder sig i saltvand med densiteten 1036 kg/ m3, hvad bliver rumfanget så af den fortrængte vandmængde.
c. Hvis vi antager at skibet er kasseformet , beregn da afstanden fra skibets bund til  vandoverfladen. d. Denne størrelse kaldes dybgangen.
d. Hvad bliver dybgangen, når skibet er max. lastet?
e. Hvor meget last skal skibes lastes med for at synke, og hvordan passer det med dybgangen I beregnede i det foregående spørgsmål?

Opg. 3

En cylinder med et stempel er forbundet til en oliepumpe, der kan give et tryk på 30 atm. Stemplet har en diameter på 9,3 cm.

P = F / A definition tryk = Kraft / Areal.

a. Hvad er trykket 30 atm. i Pa  (har I ikke skrevet omregningsfaktoren ned finder I den på nettet.)
b. Hvor stor en kraft kan stemplet yde?
c. Oliepumpen virker også ved at et lille stempel presser olien gennem en ventil til den store cylinder. Diameteren af det lille stempel er 1,0 cm. Trykket i de to cylindre er ens.

d. Hvilken kraft skal man påvirke stemplet i den lille cylinder med for at pumpe olien mod den store cylinder?
e. Hvis stemplet i den store cylinder skal kunne hæve sig 1,20 m, hvor mange pumpeslag af 30 cm skal man så lave på pumpen?

Vedhæftet fil: Øv Gnid i væske.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Hvad er dit spm i Opg 1?

Opg 2. Når skibet flyder er der balance mellem opdriften og tyngdekraften på skibet.

Opg 3.

a) Læs vejledningen.
b) Find kraften af definitionen P = F / A


Svar #2
27. februar 2014 af c7j11 (Slettet)

Opg. 1 er vedhæftet. Hmm... jeg sætter mig lige i tænkeboks. Tak for svar!


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. februar 2014 af mathon

foranlediget af tråden i https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1450360

a.
       1 = 101325 Pa/atm

                30 atm = (30 atm) · 1 = (30 atm) · (101325 Pa/atm) = 3039750 Pa ≈ 3,04 MPa


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. februar 2014 af mathon

b.
       \small F_{stor} = p * A = \left (3039750 \frac{N}{m^2} \right ) * \left (\frac{\pi }{4} *d^2\right ) = \left (3039750 \frac{N}{m^2} \right ) * \left (\frac{\pi }{4} *\left (0,093\: m \right )^2\right )


Brugbart svar (1)

Svar #5
28. februar 2014 af mathon

d.
          \small \frac{F_{lille}}{{F_{stor}}} = \frac{p*A_{lille}}{p*A_{stor}}=\left (\frac{d_{lille}}{d{_{stor}}} \right )^2 =\left ( \frac{1}{9,3} \right )^2*F_{stor}

         


Brugbart svar (1)

Svar #6
28. februar 2014 af mathon

e.
              \large \small\ n*h_{lille}*\left (\frac{ \pi}{4} \right )*d{_{lille}}^{2} = h_{stor}*\left (\frac{ \pi}{4} \right )*d{_{stor}}^{2}

              \large \small\ n = \left (\frac{h_{_{stor}}}{h_{lille}} \right )*\left (\frac{d_{stor}}{d_{lille}} \right )^2

              \large \small\ n = \left (\frac{120}{30} \right )*\left (\frac{9,3}{1} \right )^2=4*9,3^2 = 346

              


Skriv et svar til: Gnid i væske og opdrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.