Dansk

Det moderne gennembrud og oplysningstiden

28. februar 2014 af hafi (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal skrive opgave, hvor jeg skal redegøre kort for forskellige tidperioder i Danmark, med henblik på kærlighed, ægteskab og seksualitet. Er der nogen, som kan fortælle mig, hvilke forskelle der er på heholdvis oplysningstiden og det moderne gennebrud. 

Indtil viedere har jeg skrevet følgende om det moderne gennembrud:

Ægteskabet i det moderne gennembrud var som regel basseret på fornuft, hvor kvinden var hjemme og passe børn og klare huslige pligter, mens manden tog på arbejde for at tjene penge. Dog blev der fra kvindernes side kæmpet en del for, at de kunne frigøre sig, blandt andet i form af selv at komme på arbejdsmarkedet og få noget at skulle have sagt i forhold til samfundet. Familiestrukturen var altså under omrokering, så kvinderne kunne få mere styring og selvstændighed, og ikke længere være undertrykte i samme grad som før.

Er jeg helt forkert på den, eelr har jeg fat i noget? Og hvad kan jeg i så fald komme ind på omkring oplysningstiden, hvis der ikke skal stå det samme, som i afsnittet om det moderne gennembrud.

På forhånd tak! :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. februar 2014 af SeanSean (Slettet)

I forhold til den tidligere litterære periode (Romantikken/Guldalderen) havde Det Moderne Gennembrud et mere realistisk syn på verden. I denne sammenhæng kan personer som Friedrich Nietzsche og Charles Darwin nævnes.

Oplysningstiden havde i stor grad med frigørelsen at gøre. Forskellige filosoffer gjorde op med kirkens uindskrænkede magt, og man begyndte at tro på videnskaben som en vej til at forstå tilværelsen og verden på.

-et par strøtanker omkring emnerne...
Sean Hansen

Svar #2
28. februar 2014 af hafi (Slettet)

Mange tak, det var til hjælp. Er dog stadig lidt i tvivl om forholdene til kærlighed og ægteskab i oplysningstiden?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. februar 2014 af SeanSean (Slettet)

Jeg ved desværre ikke noget om dette aspekt vedrørende oplysningstiden... Det Moderne Gennembrud så dog realisationen af, at kvinden ligeledes besidder en seksuel drift... Du kunne måske slå Emma Gad op, som var en tilhænger af det mere konservative synspunkt på kvinder under Det Moderne Gennembrud... Det bliver desværre ikke til så meget hjælp fra min side af her.. Sorry. Sean

Skriv et svar til: Det moderne gennembrud og oplysningstiden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.