Matematik

Vigtig mat hjælp!

02. marts 2014 af Maria55555 (Slettet) - Niveau: A-niveau

En kugle er givet ved ligningen: x^2 + 6x + y^2 - 14y + z^2 + 2z + 23 = 0.

Bestem koordinatsættet til kuglens centrum og kuglens radius.

Jeg sidder virkelig fast med dette spørgsmål..


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. marts 2014 af mathon

    
           (x-3)2 - 9 + (y-7)2 - 49 + (z+1)2 - 1 + 23 = 0

           (x - 3)2  +  (y - 7)2  +  (z - (-1))2  =  62


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. marts 2014 af 200195 (Slettet)

Har du lært om kuglens ligning? Ved at omskrive den opgivne ligning på standardform kan både centrum og radius for kuglen aflæses. ;-)

Standardform for kuglens ligning: (x-a)2+(y-b)2+(z-c)2=r2, hvor a, b og c beskriver koordinaterne til kuglens centrum og r er radius. #1 har allerede gjort det let for dig at aflæse de nødvendige informationer.


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. marts 2014 af PeterValberg

Se eventuelt denne video fra FriViden.dk [ LINK ]

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
03. marts 2014 af Maria55555 (Slettet)

Tusind tak for jer alles hjælp!!! Det har været til stor gavn! Jeg er med på alt, den video hjalp meget.. Men et sidste spørgsmål er at jeg ikke forstår hvorfor der står -1, efter (z+1)^2. Jeg tænker da at 2z/2 = 1 og 1^2 = 1, derfor forstår jeg ikke hvorfor vi skal trække 1 fra, det skal vel i sidste ende give 2z, så burde man vel istedet lægge en til? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. marts 2014 af mathon


                        (z+1)2  =  z2 + 2z + 1

                         (z+1)2 - 1 =  z2 + 2z             


Svar #6
04. marts 2014 af Maria55555 (Slettet)

Nåårh er det fordi, at når vi lægger alle tallene på den anden side af paranteset i slutningen, man så skifter fortegn? :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Når man kvadratkompletterer z2 + 2z til z2 + 2z + 1 , sker det ved at man lægger 1 til. Man skal derfor trække 1 fra igen for at opretholde ligheden med det tidligere udtryk:

z2 + 2z = z2 + 2z + 1 - 1 = (z+1)2 - 1


Svar #8
04. marts 2014 af Maria55555 (Slettet)

Jeg benytter mig nemlig ikke af den metode der, ellers bliver jeg helt forvirret ..
Plejer bare at finde z'erne i den givet ligning, et eksempel kan være at jeg i ligningen først leder efter x'erne som er x2 + 6x
Derefter dividere jeg dem med 2, eftersom at det øverste er det dobbelte produkt og det skal jo skrives i formen af kuglens ligning, derfor siger jeg :
(x+3)2 ,derefter udregner jeg så at 32= 9, det betyder altså at vi får 9 for meget, og derfor skal jeg sige (x+3)2-9
Men når jeg så skal gøre det samme ved z, så går det lidt galt..
Jeg står med z2+2z
(z+1)2 og herefter ser jeg jo så at 12, det gier jo mindre af det ovenstående.. Så forstår derfor ikke hvorfor vi skal trække fra


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det er da det samme princip i begge tilfælde. Man skal trække kvadratet på det andet led fra igen.

Hvis det andet led er 3, trækker man 32 = 9 fra igen. Hvis det andet led er 1 , trækker man 12 = 1 fra igen.


Svar #10
04. marts 2014 af Maria55555 (Slettet)

Ja okay.. Troede bare at det kun galdte, når at det var større end det der var givet i det dobbelt produkt nemlig...


Brugbart svar (0)

Svar #11
04. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Nej, det gælder da uanset hvor stort det er. Hvis man lægger noget til en størrelse, skal man trække det samme fra igen for at komme tilbage til den oprindelige størrelse.


Skriv et svar til: Vigtig mat hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.