Matematik

Opgave

06. marts 2014 af Sinimini (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal bare lige være sikker på, at jeg har gjort det rigtigt.

Jeg har en opgave, der lyder:

En funktion f er bestemt ved f(x) = x^2
For ethvert positivt tal a afgrænser linjen med ligningen y=a og grafen for f i en punktmængde Ma, der har et areal.

Bestem for a=4 arealet af Ma. 
 

Skal jeg så ikke først løse ligningen 4 = x^2, og så får jeg x-værdierne x = -2 og 2. Disse to bruger jeg som grænseværdier, og så får jeg facit til 5,33? Er det rigtigt gjort?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. marts 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

A = ∫-22 4 dx - ∫-22 x2 dx = [4x]-22 - [1/3 * x3]-22 = 16 - 1/3(16) = 2/3*16 = 10,67


Svar #2
06. marts 2014 af Sinimini (Slettet)

Mange tak, kan du også hjælpe mig med det næste spørgsmål? Bestem a, så arealet af Ma bliver 7.


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Løs ligningen

-√a√a (a - x2) dx = 7


Svar #4
06. marts 2014 af Sinimini (Slettet)

Mange tak. Et sidste spørgsmål: Bestem for a = 1 rumfanget af det omdrejningslegeme, der fremkommer, når punktmængen Ma drejes 360 grader om linjen med ligningen y = 1.

Man skal nok bruge formlen for rumfanget af et omdrejningslegeme, men kan ikke lige komme videre...


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Drej funktionen 1-x^2 på intervallet [-1;1] omkring førsteaksen.

Svar #6
06. marts 2014 af Sinimini (Slettet)

Kan det passe, at det giver ca. 3,35?


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. marts 2014 af mathon

                             \pi \cdot \int_{-1}^{1}1dx -\pi \cdot \int_{-1}^{1}x^4dx


Svar #8
06. marts 2014 af Sinimini (Slettet)

Øhmm, er formlen ikke: pi*integraltegn med grænser (f(x)^2?, mangler der så ikke ^2 i din udregning mathon?


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. marts 2014 af mathon

                         \small \pi \cdot \int_{-1}^{1}1dx -\pi \cdot \int_{-1}^{1}x^4dx =\pi \cdot (1-(-1)) - \pi \cdot \left(\frac{1}{5}x^5 -\frac{1}{5}x^5 \right)=

                                     \small 2\pi -\frac{\pi }{5}\cdot \left ( 1-(-1) \right )=2\pi -\frac{2\pi }{5}=\frac{10\pi -2\pi }{5}=\frac{8}{5}\pi \approx 5,03

                                                                                                                                                                                           


Svar #10
06. marts 2014 af Sinimini (Slettet)

Jeg kan godt forstå din udregning, men jeg kan ikke forstå, hvorfor der ikke er noget i anden, for det er der jo i formlen for at finde rumfanget af et omdrejningslegeme. VIl du være sød at forklare?

 Det er jo formlen i den blå boks på hjemmesiden: http://www.godekarakterer.dk/omdrejningslegeme-rumfang-ved-rotation-om-x-aksen-og-y-aksen


Brugbart svar (0)

Svar #11
06. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Forslaget i #7 og #9 er ikke korrekt. Figuren, der drejes, er figuren mellem linien y = 1 og f(x) = x2 , og der skal drejes 360º omkring linien y = 1. Det svarer til at forskyde grafen for x2 stykket -1 parallelt med y-aksen og så dreje omkring den nye x-akse. Det korrekte rumfang er

V = π · -11 (-1 + x2)2 dx = π · -11 (x4 -2x2 +1) dx = π · [x5/5 -2x3/3 +x]1-1

                                    = 2π·(1/5 - 2/3 +1) = 2π·8/15 = (16/15)·π ≈ 3,35 .


Svar #12
06. marts 2014 af Sinimini (Slettet)

Jeg forstår ikke lige denne sætning: Det svarer til at forskyde grafen for x2 stykket -1 parallelt med y-aksen og så dreje omkring den nye x-akse


Brugbart svar (1)

Svar #13
06. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Omdrejningsaksen er linien med ligningen y = 1. For at få x-aksen, der har ligningen y = 0, som omdrejningsaksen, skal man trække 1 fra alla y-værdierne. Det svarer til at parallelforskyde grafen stykket -1 i y-aksens retning.


Skriv et svar til: Opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.