Matematik

Hjælp til mærkelig ligning!

08. marts 2014 af Antinno (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Hej alle!

Jeg skal have hjælp til denne matematik opgave. Skriv venligst hvordan man gør det, istedet for bare at skrive resultatet.

Okay, det handler om at en snebold bliver kastet. Boldens bane kan beskrives som parabel. Boldens bane kan beskrives ved ligningen:

y = -0,05x2 + x + 1,5

y = Boldens højde i meter
x = Afstanden fra kasteren

En snebold bliver kastet imod en kammerat, der står 20 meter væk. Kasteren slipper bolden i 1,5 meters højde. Snebolden rammer kammeraten. 

Udfyld skemaet og tegn boldens bane på svararket.

Kan virkelig ikke se hvad jeg skal bruge den overstående ligning til, eller hvad det er for nogen tal der skal sættes ind her. Matematik er virkelig ikke min stærke side. Håber på at i kan hjælpe mig!


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. marts 2014 af Drunkmunky (Slettet)

Det der er essensen af denne opgave er, at  formidle hvorledes en bane for en snebold ser ud når en person kaster den.

Den er approksimeret af den funktion, som du har skrevet deroppe.

Når der står "En snebold bliver kastet imod en kammerat, der står 20 meter væk. Kasteren slipper bolden i 1,5 meters højde. Snebolden rammer kammeraten," så er det det samme som at sige, at x=20 og y=1,5. Du kan altså indsætte det i din funktion, så du har, at 1,5=-0,05*(20)2+20+1,5. Hvis du regner udtrykket ud, så ser du, at -0,05*(20)2+20+1,5 faktisk giver 1,5.

Tilsvarende skal du gøre for alle de andre x-værdier.

F.eks. for x=0, har du y=-0,05*(0)2+0+1,5=1,5. Altså skal du ved første y-værdi skrive 1,5. Når du så skal tegne boldens bane, så er det bare at indsætte de x og y-værdier du får ind i et koordinatsystem, og så tegne en parabel over disse.


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. marts 2014 af Jens6554545 (Slettet)

Du kan udfylde skemaet ved at indsætte den manglende værdi i parabelfunktionen.

Eksempel:

Du får opgivet, at x = 0 og du skal finde y. Indsæt 0 ind på x's plads i ligningen og find y.

y = -0,5*0^2+0+1,5 =1,5

På tilsvarende måde, kan du bestemme de andre værdier.
 


Svar #3
08. marts 2014 af Antinno (Slettet)

Okay, mange tak begge to. Nu tror jeg godt at jeg kan løse opgaven. Lige ét sidste spørgsmål. Hvad er en "parabel"?


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. marts 2014 af Drunkmunky (Slettet)

En parabel er en funktion givet ved f(x)=ax2+bx+c, hvor a,b,c er tal.

Prøv at indtegne en sådan funktion for forskellige værdier af a,b,c. Så kommer du til at se hvad en parabel.


Svar #5
08. marts 2014 af Antinno (Slettet)

Okay, tak.

Det her var hvad jeg kom frem til med jeres hjælp - tusinde tak skal i have!


Svar #6
08. marts 2014 af Antinno (Slettet)

Øh, når så den næste opgave siger "Vis ved beregning at snebolden rammer kammeraten i 1,5 meters højde"

Hvordan viser man "ved beregning"??


Brugbart svar (1)

Svar #7
08. marts 2014 af Drunkmunky (Slettet)

Du skal altså beregne at, når kammeraten står 20 meter væk, så rammer snebolden ham i 1,5 meters højde.

Du har så ved indsættelse, at

y=-0,05*(20)2+20+1,5=1,5, som er svaret.

Det er altså bare, ved indsættelse af x=20, at du finder svaret.


Svar #8
08. marts 2014 af Antinno (Slettet)

Mange tak! 


Brugbart svar (2)

Svar #9
08. marts 2014 af PeterValberg

Det havde du faktisk allerede fundet tidligere, da du beregnede de manglende
værdier i tabellen :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:Untitled 2.jpg

Skriv et svar til: Hjælp til mærkelig ligning!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.