Fysik

skorsten der knækker og efterfølgende bevægelse

08. marts 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan løses opgave D i vedhæftede fil? :D

Vedhæftet fil: opgaved.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
08. marts 2014 af hesch (Slettet)

I det øjeblik skorstenen knækker, vil øvre og nedre halvdel have samme rotationshastighed, ωø = ωn .

Efter knækket vil momenterne omkring de to halvdeles tyngdepunkter være:

Mø = 0       =>    dωø / dt = 0

Mn er negativ, da nederste halvdel påvirkes af nomalkraft fra underlaget    =>  dωn / dt er negativ.

Skorstenen knækker derfor bagover.

https://www.google.dk/search?q=spr%C3%A6ngning+af+skorsten&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=T2IbU4b2DMig4gTYkoDgDg&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1366&bih=598#facrc=_&imgdii=_&imgrc=Z3cY30T9hGO-NM%253A%3BbuaITpuWyae1mM%3Bhttp%253A%252F%252Fvedbaek.net%252Fwp-content%252Fuploads%252F2013%252F02%252FP2015920_20130205_vedbaek_skorsten_spraegning.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fvedbaek.net%252Fskorsten-i-vedbaek-spraengt-vaek-se-det-her%3B620%3B827


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. marts 2014 af lassesørensens (Slettet)

Så at den knækker bagover skyldes at den ene dele påvirkes af tyndekræften og normalkræften og den anden påvirkes kun af tyndekræften? :D


Brugbart svar (1)

Svar #3
08. marts 2014 af hesch (Slettet)

Ja, og angrebspunktet for normalkraften giver anledning til et moment omkring tyngdepunktet.


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. marts 2014 af lassesørensens (Slettet)

Arh mange tak :D


Skriv et svar til: skorsten der knækker og efterfølgende bevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.