Fysik

beregning af fraktion

11. marts 2014 af Elena93 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Følgende respirations-fysiologiske målinger er optaget for en testperson:

Tidal volumen (VT) =0,45 l
Funktionel residual kapacitet (FRC) = 2,30 l                                                                                           Inspiratorisk kapacitet (IC) = 3,52 l                                                                                                                                              Residual volume (RV) =1,20 l

Dead space (VD) =  0,14 l

Beregn fraktionen (i procent) af luftfornyelse i lungernes alveolerum efter en enkelt inspiration:

A. Ved tidal ventilation
B. Ved maksimal inspiration fra funktionel residual kapacitet

Svar:
A: (VT-VD)/(VT-VD+FRC) = ((0,45 l-0,14 l)/(0,45 l-0,14 l+2,30 l)) = 0,12 (12%)

B: (IC-VD)/(IC-VD+FRC) = ((3,52 l-0,14 l)/(3,52 l-0,14 l +2,30 l)) = 0,60 (60%) 

Problemet: jeg forstår ikke hvorfro man bruger disse formler, samt hvilken formel er det + hvorfor man plusser FRC ?

tak for hjælpen på forhånd :)


Skriv et svar til: beregning af fraktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.