Matematik

Substitutionsmetoden - ligning

13. marts 2014 af ulla7 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

er der nogle der kan løse vedhæftede opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Divider den første ligning med 2:

16x - y = 22

Isoler y: y = 16x - 22 , og indsæt i den anden ligning. Løs for x.


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. marts 2014 af SuneChr

Skærmbillede 2014-03-13 kl. 19.08.55.png
Dividér (I) med 2 , isolér y og indsæt i (II) .


Svar #3
13. marts 2014 af ulla7 (Slettet)

Tusind tak!

Hvordan løser jeg så vedhæftede opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ligningerne er

        tan(49º) = y/x

        tan(41º) = y/(x+14)     (gradtegnene er vigtige at medtage).

Isoler y af den første ligning og indsæt i den 2. ligning og isoler x.


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. marts 2014 af SuneChr

Skærmbillede 2014-03-13 kl. 19.35.39.pngIsolér y i (I) og indsæt i (II) .
Vink:  tan 41  =  (tan 41) / 1
Gang så "over kors".


Svar #6
13. marts 2014 af ulla7 (Slettet)

men går x så ikke ud med sig selv?

se vedhæftede fil


Svar #7
13. marts 2014 af ulla7 (Slettet)

Her er filen :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, det gør det ikke. Gang i stedet med (x+14) på hverside og isoler så x.

        (x+14)·tan(41º) = x·tan(49º)


Svar #9
13. marts 2014 af ulla7 (Slettet)

således?

se fil


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, som også skrevet i #8.


Svar #11
13. marts 2014 af ulla7 (Slettet)

hvordan skal jeg så isolere x?


Brugbart svar (0)

Svar #12
13. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Gang parentesen på venstre side ud

        x·tan(41º) + 14·tan(41º) = x·tan(49º) ,

isoler leddene med x,

        x·tan(49º) - x·tan(41º) = 14·tan(41º) ,

og isoler så x selv

        x = 14·tan(41º) / (tan(49º) - tan(41º))


Svar #13
13. marts 2014 af ulla7 (Slettet)

Hvordan kan du få dette?

        x·tan(41º) + 14·tan(41º) = x·tan(49º) 


Brugbart svar (0)

Svar #14
13. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

På venstre side udregner man (x+14)·tan(41º)  ved at gange hvert led i parentesen med tan(41º) .


Svar #15
13. marts 2014 af ulla7 (Slettet)

Tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Substitutionsmetoden - ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.