Matematik

HJÆLP til mat. opgave ??

17. marts 2014 af Wihi (Slettet) - Niveau: A-niveau

Filen er vedhæftet. 

Vedhæftet fil: opgave 2.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Der er givet en cirkel med ligningen

        (x+1)2 + (y-4)2 = 25

og en linje med parameterfremstillingen

        [x;y] = [-3;15] + t·[1;7] , t ∈ R

og man skal bestemme koordinatsættet til hvert af linjens skæringspunkter med cirklen.

Ja, det er korrekt, at man indsætter de parametriserede udtryk for x og y fra linjen i cirklens ligning. Derved fås en ligning i t, der angiver parameterværdierne for hvert af skæringspunkterne.

Ligningen er ganske simpel at løse i hånden.


Svar #2
17. marts 2014 af Wihi (Slettet)

Jeg indsætter x og y i x2+2x+y2-8y+17=25. 

(-3+t)2+2(-3+t)+(7t+15)2-8(7t+15)+17=25. 

Når jeg løser ligningen, får jeg t = -2 V t= -1

Men jeg er jo stadigvæk ikke kommet frem til koordinatsættet til hvert af linjens skæringspunkter..


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, du skal jo så indsætte de fundne parameterværdier i linjens parameterfremstilling for at finde skæringspunkternes koordinater.


Svar #4
17. marts 2014 af Wihi (Slettet)

de fundne parameterværdier er jo x=-3+t og y=7t+15. 

Jeg forstår ikke hvad jeg skal med dem.. vil du ikke nok vise hvordan du løser du i hånden? Det vil være stor hjælp, da jeg snart har jeg terminsprøve og lommeregneren, som burde gøre det hurtigt, kan jeg ikke få til at virke. 


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du har fundet de to parameterværdier t = -1 og t = -2 for skæringspunkterne. Indsæt disse i linjens parameterfremstilling:

t = -1: x = -3+t = -3-1 = -4 , y = 7t+15 = -7+15 = 8 . Skæringspunkt (x,y) = (-4;8) .

t = -2: x = -3+t = -3-2 = -5 , y = 7t+15 = 7·(-2)+15 = 1. Skæringspunkt (x,y) = (-5;1) .


Brugbart svar (1)

Svar #6
17. marts 2014 af mathon

eller
          cirkel:
                            (x+1)^2+(y-4)^2 -25=0
         linje:
                            y = 7x+36                efter elimination af t

skæring kræver:
                            (x+1)^2+({\color{Red} 7x+36}-4)^2 -25=0

                            x^2+9x+20=0

                            x=\left \{ \begin{matrix} -4\\-5 \end{matrix} \right.          med ordinaterne

                            y=\left \{ \begin{matrix} 8\\1 \end{matrix} \right.

     Skæringspunkter
                                        S_1 = \left ( -4;8 \right )                S_2 = \left ( -5;1 \right )

  


Skriv et svar til: HJÆLP til mat. opgave ??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.