Matematik

Løs ligningen f(x)=10

21. marts 2014 af MortenJenssen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej. 
Der er givet to punkter P(8,4) Q(27,6). Jeg har med en potensfunktion at gøre og har fået forskriften til y=2.21*x^0.33 ved hjælp af formlerne 

a=log(y2/y1)/(x2/x1)
b= y1/x1^a

Nu skal jeg så løse ligningen f(x)=10, hvordan gør jeg dette? 


 


Svar #1
21. marts 2014 af MortenJenssen (Slettet)

Kan det passe man skal isolere x? 


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. marts 2014 af peter lind

Det er meget nemmere at kigge lidt nøjere på funktione f(x) ≥ 0. Prøv at overvej hvornår funktionen ikke er 0 for x≥0


Svar #3
21. marts 2014 af MortenJenssen (Slettet)

Er kommet frem til dette, i mellemtiden:
11=2.21*x^0.33
x^0.33=(2.21/11)
x=(11/2.21)^1/0.33
(11/2.21)^1/0.33= 129.45

#2


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Man skal løse ligningen f(x) = 10 . Det ser ud til, at du løser ligningen f(x) = 11.

Med din fundne forskrift skal man løse ligningen

2,21·x0,33 = 10 ,

dvs

x = (10/2,21)1/0,33

Hvis punkterne P(8,4), Q(27,6) er korrekt angivet, er din fundne forskrift ikke korrekt.


Svar #5
21. marts 2014 af MortenJenssen (Slettet)

Hov ja, det må lige rettes! 

Er faldet over et andet spørgsmål jeg ikk helt kan finde ud af: 
Der er givet to potensfunktioner 
f(x)=3.5*x^1.3 og g(x)=14*x^-0.6

Tegn graferne i et dobbeltlogaritmisk koordinatsystem og bestem koordinaterne til grafernes skæringspunkt.


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Løs ligningen f(x) = g(x) , dvs

3,5·x1,3 = 14·x-0,6 ,

dvs.

x1,9 = 14/3,5 = 4


Svar #7
21. marts 2014 af MortenJenssen (Slettet)

.#6 
Er ikke helt med, hvad er det vi kommer frem til her i opgaven? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

En ligning til bestemmelse af skæringspunktets x-koordinat.


Svar #9
21. marts 2014 af MortenJenssen (Slettet)

#8 Så x er altså 4, hvordan kommer vi så frem til y? Forstår jeg det ret hvis jeg mener der skal komme et punkt det hedder (4,y)?


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Nej. x findes ved at løse ligningen

        x1,9 = 14/3,5 = 4

som angivet i #6. y-koordinaten for skæringspunktet findes jo så ved at beregne f(x) eller g(x) .


Svar #11
21. marts 2014 af MortenJenssen (Slettet)

så f.eks:
3.5*4^1.3 = 21.22 
14*4^-0.6= 0.9 
Y-koordinaterne for skæringspunktet er altså overstående og x- koordinatets skæringspunkt er 4? 


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Nej. Du har slet ikke forstået indholdet i svar #6 og #10. x er ikke lig med 4. Genlæs #10.


Svar #13
21. marts 2014 af MortenJenssen (Slettet)

#12 Nej det tror jeg du har ret i... For at løse ligningen til ende siger man altså
   x^1,9 = 14/3.5
x=(14/3.5)^1/1.9 

?


Brugbart svar (0)

Svar #14
21. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Ja. Jeg havde jo allerede udregnet 14/3,5 = 4 for dig.


Svar #15
21. marts 2014 af MortenJenssen (Slettet)

x=(14/3.5)^1/1.9 
(14/3.5)^1/1.9 =2.07

x er altså lig 2.07

Er det så korrekt forstået at derefter skal jeg blot indsætte 2.07 på x'ets plads i hhv. f(x) og g(x) for at finde y-koordinatetere? 
 


Brugbart svar (0)

Svar #16
21. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#15

Ja, det er korrekt fremgangsmåde.


Svar #17
21. marts 2014 af MortenJenssen (Slettet)

Alright, jeg takker mange gange! 


Brugbart svar (0)

Svar #18
21. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#16

Men ligesom i din anden tråd https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1456603 skal du sørge for ikke at benytte afrundede konstanter i den fundne forskrift. x er ikke lig med 2,07. x = 41/1,9 .


Svar #19
21. marts 2014 af MortenJenssen (Slettet)

Nu stemmer det. Tak igen!


Svar #20
21. marts 2014 af MortenJenssen (Slettet)

Hov ser netop at du i #4 nævner at den funde forskrift ikke er korrekt. Er fremgangs måden ikke:

a=log(6/4)/log(27/8) = 0.33

b=4/6^0.33 = 2.21 
?


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.