Kemi

Beregn opløselighed af AgCl i rent vand

22. marts 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opløselighedsproduktet for AgCl er 2*10-10 M2. Beregn opløseligheden af AgCl i rent vand. Nogen som kan hjælpe.

Jeg vil mene at man skal beregne det ved at gange med molarmassen, hvorved jeg får 2,86*10-8 g/L, men synes det lyder af alt for lidt?


Brugbart svar (2)

Svar #1
22. marts 2014 af mathon

M(AgCl) = (107,87 + 35,453) g/mol = 143,323 g/mol

Ud fra opløselighedsproduktet ved 25°C
har du,
når den molære opløselighed af AgCl kaldes s:
 

                                               \left [ Ag^+ \right ]\cdot \left [ Cl^- \right ]=2\cdot 10^{-10}\; M^2

                                                s\cdot s =2\cdot 10^{-10}\; M^2

                                                s =\sqrt{2\cdot 10^{-10}\; M^2}=1,414\cdot 10^{-5}\; \frac{mol}{L}

       som omregnet til masse pr volumenenhed
       giver:
                                                  

             \left (1,414\cdot 10^{-5}\; \frac{mol}{L} \right )\cdot \left (143,323\; \frac{g}{mol} \right ) = 0,001635\; \frac{g}{L}=1,635\; \frac{mg}{L}

          Opløseligheden af AgCl i 25°C rent vand er 1,635 mg/L.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. marts 2014 af mathon

kontrolopslag giver omkring 1,9 mg/L.

Denne værdi opnås med en mere præcis værdi for opløselighedsproduktet (1,56·10-10 M2).


Svar #3
22. marts 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

Arh selvfølgelig - mange tak for hjælpen :D

Skriv et svar til: Beregn opløselighed af AgCl i rent vand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.