Matematik

Linjens skæring - vektorer i 3D.

24. marts 2014 af DenGenialeProfessor (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa! Jeg skal i nogle opgaver afgøre hvorvidt to linjer skærer hinanden i det tredimensionelle koordinatsystem. Jeg nøjes med at skrive første opgave, for at få styr på metoden.

"Undersøg i hvert af følgende tilfælde, om de to linjer skærer hinanden"

Jeg har vedhæftet parameterfremstillingerne for linjerne.


Svar #1
24. marts 2014 af DenGenialeProfessor (Slettet)

Sådan :)

Vedhæftet fil:Vektorer.docx

Brugbart svar (0)

Svar #2
24. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Sæt de to parametriserede udgaver for (x,y,z) lig med hinanden, hvorved der fremkommer tre ligninger i s og t. En mulig løsning for et skæringspunkt skal opfylde alle tre ligninger.


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. marts 2014 af mathon

Den notation er der intet genialt ved.


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. marts 2014 af peter lind

Sæt de 2 parameterfremstillinger lig hinanden. Det giver tre ligninger med de 2 ubekendte s og t. Er der en løsning skærer de hinanden ellers ikke


Svar #5
24. marts 2014 af DenGenialeProfessor (Slettet)

Okay, kan det passe, at jeg kan afgøre om de skærer hinanden med det samme, ved at undersøge om parameterfremstillingernes krydsprodukt giver 0 ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Du må mene krydsproduktet af de to retningsvektorer. Hvis krydsproduktet er nulvektoren (lad være med at skrive 0, da krydsproduktet er en vektor), er de to retningsvektorter parallelle. Linierne kan enten være sammenfaldende eller ikke-skærende.

Hvis krydsproduktet ikke er nulvektoren, er retningsvektorerne ikke parallelle. Det garanterer dog ikke, at linierne skærer hinanden, da linierne kan være vindskæve uden at skære hinanden.


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. marts 2014 af mathon

                  …skriv linjernes parameterform éntydigt.


Svar #8
24. marts 2014 af DenGenialeProfessor (Slettet)

Så det vil sige, at hvis jeg får krydsproduktet af retningsvektorene til at være 0, så er det garanteret der er en skæring? Hvordan kom det her med en nulvektor lige ind i billedet?


Svar #9
24. marts 2014 af DenGenialeProfessor (Slettet)

#7 - Øhm, jeg har skrevet linjernes parameterform op som de står angivet i bogen. Hvad er ikke tydeligt?


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej, det er ikke tilfældet. Genlæs forklaringen i #6. Krydsproduktet af retningsvektorerne er igen en vektor. Den kan være nulvektoren, eller den kan være en egentlig vektor, men den kan ikke blot være skalaren 0.


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. marts 2014 af peter lind

Nej se #6 De er entenn sammenfaldende eller også har de parallelle


Brugbart svar (0)

Svar #12
24. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Parameterfremstillingerne i det vedlagte er i orden.

Her er, hvad jeg ser i det vedlagte

       

       


Svar #13
24. marts 2014 af DenGenialeProfessor (Slettet)

#10

Nå, men det jeg så får ud af at undersøge krydsproduktet af retningsvektorene inden jeg finder eventuelle skæringspunkter, er at hvis nulvektoren ikke giver (0,0,0) så er der ingen skæringspunkter? Er det korrekt forstået?


Brugbart svar (0)

Svar #14
24. marts 2014 af mathon

#12

det jeg modtog fra Linket,
så sådan ud

                         xyz =12715..+s503..


Svar #15
24. marts 2014 af DenGenialeProfessor (Slettet)

#14 Jeg ved ikke om det er fordi, at jeg har skrevet i WordMat, at du ikke kan se det? Men ikke desto mindre, så er det som der står i #12. Det var selvfølgelig hensigten, at skrive det forståeligt og entydigt.


Brugbart svar (0)

Svar #16
24. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Ja, det er da mystisk. Det, jeg gengav i #12, er hvad jeg hele tiden har set i den vedlagte fil.


Svar #17
24. marts 2014 af DenGenialeProfessor (Slettet)

Men jeg er kommet frem til, at de tre ligninger bliver:

1 - 2t = 12 + 5s

1 + 3t = 7 + 0

4 + t = 15 + 3s

Er dette ikke korrekt nok?

Så finder jeg t og s.

Ud fra nummer 2, kan jeg se, at t = 2

Så indsætter jeg t = 2 i førstnævnte og får, at s = -3

Hvad gør jeg så herfra?


Brugbart svar (0)

Svar #18
24. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Det er noget logisk vrøvl at skrive "hvis nulvektoren ikke giver (0,0,0) ..."  Du må mene krydsproduktet her. Nulvektoren er altid (0,0,0), når der betragtes vektorer i rummet.


Brugbart svar (0)

Svar #19
24. marts 2014 af peter lind

#13 nej. de kan være vindskæve. Brug metoden i #2 og #4


Brugbart svar (0)

Svar #20
24. marts 2014 af peter lind

#17 så ser du efter om den også gør den 3. ligning sand


Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.