Fysik

Tryk

28. november 2005 af Sicma (Slettet)
Hej!

Jeg har fået en masse opgaver for, men der er lige 3 opgaver som jeg ikke rigtigt kan få løst:

- På et kviksølvbarometer aflæses kviksølvsøjlens højde h til 749 mm.
Find barometerstanden både i enheden mm Hg og enheden atm.

- Vis at:
1 atm = 1013 mbar = 1,013 * 10^5 Pa

Brug standardtyngdeaccelerationen og kviksølvs massefylde ved 0 grader Celcius.

- Trykket 1 atm er lig med trykket fra en kviksøjle med højden 760 mm.
a) Begren massen af en kviksølvsøjle med et tværsnitareal på 1,0 cm^2 og højden 760 mm.
b) Hvad menes med udtryk som: "trykket er 5 kg pr. cm^2" og hvor stort er dette tryk?

Nogen som kan hjælpe, så jeg kan komme igang?

På forhånd tak!
Sicma ;-D

Svar #1
28. november 2005 af Sicma (Slettet)

I den første ved jeg jo at man finder atm:

P = (massefylde) * h * g

Men hvordan finder man mm Hg?

Svar #2
28. november 2005 af Sicma (Slettet)

Ok... da 1 atm = 760 mm Hg, har jeg løst hele første opgave. (den nemmeste)

Er der nogen som kan hjælpe lidt med de resterende?

Svar #3
28. november 2005 af Sicma (Slettet)

Kom nu! Er der virkelig ingen som kan hjælpe?

Jeg har siddet hele weekenden og lavet dem, og mangler bare lige de sidste to.

Det skal afleveres i morgen.. :(

Svar #4
28. november 2005 af Sicma (Slettet)

Vis at:
1 atm = 1013 mbar = 1,013 * 10^5 Pa

Brug standardtyngdeaccelerationen og kviksølvs massefylde ved 0 grader Celcius.

---

Nogen som kan hjælpe?



Brugbart svar (0)

Svar #5
29. november 2005 af fixer (Slettet)

a)
Du har selv i #1 givet svaret på det tryk, der ydes af en søjle med højden h, bestående af et materiale med densiteten rho:

P = rho*g*h

Indsæt heri kviksølvs densitet ved 0C (omtrent 13579 kg/m3 og søjlehøjden 0.76 m. Herved fås det til 760 mm Hg = 1 atm svarende tryk målt i Pa.

Definitionsmæssigt er

1 bar = 100 kPa

hvorved der let omregnes fra Pa til mbar.

b)
Tryk er defineret som kraft per arealenhed. Udtryk som "trykket er 5 kg pr. cm^2" er derfor principielt meningsløse, omend der nok sigtes til at trykket svarer til tyngden af 5 kg per cm^2.

Tyngden af m=5 kg er mg, dermed må trykket være

P = mg/(1 cm^2) = mg/(0.01m)^2 = 5kg*9.82m/s^2/(0.01m)^2 = 491 kPa

Skriv et svar til: Tryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.