Matematik
Skæring mellem cirkel og linie, hvad gør jeg galt her...?
06. december 2005 af
akvakv (Slettet)
Hej
En cirkel har centrum i (3,2) og radius på 5,099 Cirklens lignings er altså dermed:
(X-3)^2+(Y-2)^2 = 26
Denne cirkel skærer en linie l to steder.
l : Y=1,5X+4
Cirklen skærer l i (-2,1) og i punktet B.
Jeg skal bestemme B.
Jeg putter liniens ligning ind i cirklens ligning istedet for Y:
(X-3)^2+(1,5X+2)^2 = 26
Jeg opløser parenteserne og flytter over, og får:
2X^2+X-4,75 = 0
d = 39
X= 1,3112495 v X= -1,8112495
Her kan jeg jo så se at jeg har fejlet et eller andet sted, da en af disse X-værdier jo gerne skulle være = -2, da jeg jo kender det ene skæringspunkt (-2,1).
Jeg kan ikke se hvor jeg har lavet fejlen henne?!?!?!
Mvh Anders
En cirkel har centrum i (3,2) og radius på 5,099 Cirklens lignings er altså dermed:
(X-3)^2+(Y-2)^2 = 26
Denne cirkel skærer en linie l to steder.
l : Y=1,5X+4
Cirklen skærer l i (-2,1) og i punktet B.
Jeg skal bestemme B.
Jeg putter liniens ligning ind i cirklens ligning istedet for Y:
(X-3)^2+(1,5X+2)^2 = 26
Jeg opløser parenteserne og flytter over, og får:
2X^2+X-4,75 = 0
d = 39
X= 1,3112495 v X= -1,8112495
Her kan jeg jo så se at jeg har fejlet et eller andet sted, da en af disse X-værdier jo gerne skulle være = -2, da jeg jo kender det ene skæringspunkt (-2,1).
Jeg kan ikke se hvor jeg har lavet fejlen henne?!?!?!
Mvh Anders
Svar #1
06. december 2005 af frodo (Slettet)
skriv dine udregninger op, men jeg har en ret kraftig fornemmelse af, at du har ganget parenteserne forkert ud.
Svar #2
06. december 2005 af Mr.Madsen (Slettet)
umidelbart får jeg parenteserne ganget ud til: 3,25x^2-12x-13=0
Svar #3
06. december 2005 af akvakv (Slettet)
(X-3)^2+(1,5X+2)^2 = 26
Her kommer hele smøren:
første parentes:
(X-3)^2 = X^2-6X+9
anden parentes:
(1,5X+2)^2 = 2,25X^2+6X+4
X^2-6X+9+2,25X^2+6X+4-26 = 0
(ok, fejlen er fundet...tror jeg...)
3.25X^2+0X-13 = 0
d= 0^2-4*3.25*-13 = 169
X = 0+-SQRT(169) : 2*3.25
x=2 v x=-2
Ja, så gik den sgu op. Tror at fejlen lå i en forkert udregning af hvor mange X^2 jeg havde...
Mvh Anders
Her kommer hele smøren:
første parentes:
(X-3)^2 = X^2-6X+9
anden parentes:
(1,5X+2)^2 = 2,25X^2+6X+4
X^2-6X+9+2,25X^2+6X+4-26 = 0
(ok, fejlen er fundet...tror jeg...)
3.25X^2+0X-13 = 0
d= 0^2-4*3.25*-13 = 169
X = 0+-SQRT(169) : 2*3.25
x=2 v x=-2
Ja, så gik den sgu op. Tror at fejlen lå i en forkert udregning af hvor mange X^2 jeg havde...
Mvh Anders
Skriv et svar til: Skæring mellem cirkel og linie, hvad gør jeg galt her...?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
