Matematik
Differentiering af invers funktion?
08. december 2005 af
Archjelly (Slettet)
Jeg har en opgave hvor startende med en tabel hvor der er angivet 4 x-værdier, de tilsvarende 4 værdier for f(x) og sidst de 4 tilsvarende værdier for f'(x).
x= -1 0 1 2
f(x)= 1 3/2 2 4
f'(x)=-1 2 3 (kvadratrod 2)
Opgaven lyder derefter som følgende:
På grundlag af oplysningerne er det muligt at angive ligninger for to tangenter til grafen for f^-1. Opskriv ligninger for disse tangenter.
Mit problem er at jeg ikke kan forstå hvorfor det ikke er muligt at skrive ligninger for 4 tangenter. Med tangentligningen skal man jo bruge y=f'(x0)(x-x0)+f(x0) og vi har her alle givet selvom vi må benytte formlen f^-1'(y0)=1/(f'(x0)). I denne kan vi indsætte vores x og y koordinater og da f'(x) i tangentligningen derved bliver f'(y0) må y0 vel også indsættes de andre steder. F^-1(y0) som er det sidste led er jo så bare lig med x0 og derved skulle der ikke være nogen ubekendte.
Håber der er nogen der kan overskue hvad jeg prøver at skrive og som har lyst til at hjælpe.
Mvh. Asbjørn
x= -1 0 1 2
f(x)= 1 3/2 2 4
f'(x)=-1 2 3 (kvadratrod 2)
Opgaven lyder derefter som følgende:
På grundlag af oplysningerne er det muligt at angive ligninger for to tangenter til grafen for f^-1. Opskriv ligninger for disse tangenter.
Mit problem er at jeg ikke kan forstå hvorfor det ikke er muligt at skrive ligninger for 4 tangenter. Med tangentligningen skal man jo bruge y=f'(x0)(x-x0)+f(x0) og vi har her alle givet selvom vi må benytte formlen f^-1'(y0)=1/(f'(x0)). I denne kan vi indsætte vores x og y koordinater og da f'(x) i tangentligningen derved bliver f'(y0) må y0 vel også indsættes de andre steder. F^-1(y0) som er det sidste led er jo så bare lig med x0 og derved skulle der ikke være nogen ubekendte.
Håber der er nogen der kan overskue hvad jeg prøver at skrive og som har lyst til at hjælpe.
Mvh. Asbjørn
Svar #1
09. december 2005 af fixer (Slettet)
Der må være oplyst andet. Vi må kræve at f er en bijektion for at sikre eksistensen af den inverse.
Såfremt f kun er defineret på intervallet [-1,2] og f^(-1) dermed kun på f([-1,2]), kan der kun være tale om halvtangenter i intervalendepunkterne.
Såfremt f kun er defineret på intervallet [-1,2] og f^(-1) dermed kun på f([-1,2]), kan der kun være tale om halvtangenter i intervalendepunkterne.
Skriv et svar til: Differentiering af invers funktion?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
