Fysik
Keplers 3. lov
18. december 2005 af
izi (Slettet)
Hejsa, er ved skrive SSO i fysik, hvor jeg bl.a. skal redegøre og forklare keplers 3 love. NU er jeg kommet til den 3. lov, og synes at den er lidt svær at forstå....
Nogen der kan hjælpe mig,
tak
Nogen der kan hjælpe mig,
tak
Svar #1
19. december 2005 af mowila (Slettet)
har dette fra en af mine astronomi afleveringer: (og fysik undervisningen)
Den harmoniske lov:
t^2/r^3 = konstant
Altså at forholdet mellem kvadratet på svingningstiden og kubus på radius er konstant.
Dette kan vises ved at se på planetens bane som en jævn CIRKELbevægelse.
Centripetalkraften (eller den resulterende kraft i en cirkelbevægelse) kan bestemmes ved:
Fc=m*r*4*pi^2/t^2
Den eneste kraft der virker på planeten er gravitationen, og det er derfor den der leverer den for cirkelbevægelsen nødvendige centripetalkraft:
Fc=Fgravitation <=>
m*r*4*pi^2/t^2=GmM/r^2 <=>
r^3/t^2 = GM/(4*pi^2)
Gravitationskonstanten, G, er konstant, centrallegemets masse, M, er konstant (Solens masse er jo den samme for alle planeter i solsystemet).
Det viser sig at det samme gælder selvom planeten kredser rundt i en ellipse.
Da erstattes r med a, som står for den halve storakse (Halvdelen af den længste afstand fra planeten til centrallegemet)
betegner den sideriske omløbstid for planeten.
Det viser sig at det samme gælder selvom legemet cirkulerer rundt om centrallegemet i en ellipsebane. Der erstattes r dog med a, som står for den halve storakse.
Håber ikke det er for rodet... Har brugt Equation til at skrive formler med så blev nødt til at ændre dem for at kunne skrive dem her
Den harmoniske lov:
t^2/r^3 = konstant
Altså at forholdet mellem kvadratet på svingningstiden og kubus på radius er konstant.
Dette kan vises ved at se på planetens bane som en jævn CIRKELbevægelse.
Centripetalkraften (eller den resulterende kraft i en cirkelbevægelse) kan bestemmes ved:
Fc=m*r*4*pi^2/t^2
Den eneste kraft der virker på planeten er gravitationen, og det er derfor den der leverer den for cirkelbevægelsen nødvendige centripetalkraft:
Fc=Fgravitation <=>
m*r*4*pi^2/t^2=GmM/r^2 <=>
r^3/t^2 = GM/(4*pi^2)
Gravitationskonstanten, G, er konstant, centrallegemets masse, M, er konstant (Solens masse er jo den samme for alle planeter i solsystemet).
Det viser sig at det samme gælder selvom planeten kredser rundt i en ellipse.
Da erstattes r med a, som står for den halve storakse (Halvdelen af den længste afstand fra planeten til centrallegemet)
betegner den sideriske omløbstid for planeten.
Det viser sig at det samme gælder selvom legemet cirkulerer rundt om centrallegemet i en ellipsebane. Der erstattes r dog med a, som står for den halve storakse.
Håber ikke det er for rodet... Har brugt Equation til at skrive formler med så blev nødt til at ændre dem for at kunne skrive dem her
Skriv et svar til: Keplers 3. lov
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
