Matematik

Forstår ikke en pind

31. december 2005 af Spinelly (Slettet)
Hej,
Som i kan læse i overskriften kan jeg ikke forstå en pind af denne her opgave, den er alt for forvirrende, håber der er nogen der gider at hjælpe, mig ud af kniben...

Opgave 80:

En dieselbil er dyrere i indkøb end en tilsvarende med benzinmotor, Til gengæld koster dieselolie mindre pr. liter end benzin. Jensens drømmebil koster 180.000 kr. med benzinmotor og 220.000 kr. med dieselmotor. Jensen regner med at køre ca. 300.000 km i bilen. Dieselbilen kører 20 km pr. liter olie ’a 6,50 kr. mens benzinudgaven kører 15 km pr. liter ’a 7,80 kr. Vælg selv passende redskaber til besvarelsen af nedstående spørgsmål:

a) Hvad koster det Jensen i anskaffelse og brændstof at køre 200.000 km i dieselbilen?

b) Opstil ligninger for sammenhæng mellem udgift og antal kørte km i de to biltyper.

c) Tegn i samme koordinatsystem grafer, der viser sammenhængen mellem udgift og antal km for de to biltyper.

d) Ved hvilket km-tal (break-even) er de to biler lige dyre?

Tak for hjælpen
Spinelly

Brugbart svar (0)

Svar #1
31. december 2005 af Romulus (Slettet)

Først og fremmest kan man regne km-prisen ud for hver af bilerne.

Diesel: (6.50 kr / 20 km) = 0.325 kr/km

Benzin: (7.80 kr / 15 km) = 0.520 kr/km

a)
220000 kr + 0.325 kr/km * 200000 km = 285000 kr

b)
Diesel: Udgift = 220000 kr + 0.325 kr/km * x km

Benzin: Udgift = 180000 kr + 0.520 kr/km * x km

c) Du indtegner bare funktionerne fra b) i et koordinatsystem

d) Du sætter bare funktionen for diesel = funktionen for benzin og løser ligninger med hensyn til x.



Brugbart svar (0)

Svar #2
31. december 2005 af Romulus (Slettet)

#1 ligninger ---> ligningen

I d) kan man også eventuelt aflæse skæringspunktet i koordinatsystemet som er tegnet i c), men den korrekte matematiske metode, vil være at løse ligningen.

Godt Nytår:-)

Brugbart svar (0)

Svar #3
01. januar 2006 af Malfoy (Slettet)

Hej,
Da jeg har den samme opgave for til en blækregning kunne jeg godt lige tænke mig at vide hvordan du er nået frem til de ligninger i opgave b, jeg kan ikke helt se hvordan det er du er kommet frem til dem.

Har du en god ide til hvordan man kan tegne det ind i et koordinatsystem når man ikke har lært noget om funktioner?

Malfoy

Brugbart svar (0)

Svar #4
01. januar 2006 af Malfoy (Slettet)

Passer det her:

d) Du sætter bare funktionen for diesel = funktionen for benzin og løser ligninger med hensyn til x.


220.000 kr. + 0,325 kr./km * x km = 180.000 kr. + 0,520 kr./km * x km

220.000 kr. + 0,325 kr./km * x km – 180.000 = 180.000 kr. + 0,520 kr./km * x km – 180.000 kr.

4000 kr. + 0,325 kr./km * x km – 0,520 kr/km = 0,520 kr./km * x km – 0,520 kr./km /

4000 kr. - 0,195 kr./km * x km / x km = x km / x km
3805 kr./km

Har prøvet at gøre det så overskueligt som overhovdet muligt...

Malfoy

Brugbart svar (0)

Svar #5
02. januar 2006 af Romulus (Slettet)

#3
Jeg har brugt opgaveformuleringen til at opstille en funktion for bilernes samlede udgift afhængig af antal km. I opgaveformuleringen er angivet km/liter for hver af bilerne og ud fra disse har jeg regnet km-prisen. Så har jeg bare stillet funktionerne op ud fra funktionsforskriften f(x)=ax+b. Kan se, at jeg har vendt forskriften som f(x)=b+ax, men det gør ingen forskel.

a = km-pris (konstant)
x = antal km (variabel)
b = bilens købpris (konstant)

Nu ved jeg ikke om du plejer at skrive afleveringen ind på computeren, i tilfælde at du gør det er det meget let at lave en graf med begge funktioner i excel, MathCad eller andre lignende programmer. Hvis du ikke gør, må du igang med at lave et koordinatsystem på mm-papir. Du ved hvad b-værdien er for begge biler, det er samtidig skæringspunktet på y-aksen og så må du indsætte forskellige x-værdier i funktionsforskriften og derved fremskaffe nogle punkter du kan forbinde med en ret linie. I såfald du tegner i hånden skal dine intervaller være ret store, da skæringspunktet mellem linierne ellers vil det ikke kunne være på et A4 ark.

Personligt ville jeg foretrække at gøre det på computeren.

Brugbart svar (0)

Svar #6
02. januar 2006 af Romulus (Slettet)

#4
De to funktioner sættes lig med hinanden:

220000kr + 0.325x = 180000kr + 0.520x

Herefter isolerer du så x'erne på en side:

220000kr - 180000kr = 0.520x-0.325x

Dermed har du følgende tilbage:

40000kr = 0.195x

X'et skal stå alene og derfor divideres med 0.195 på begge sider af lighedstegnet, kvotienten på venstre side af lighedstegnet er så lig x:

(40000kr / 0.195) = x

x = 205128.205

Svaret er selvfølgelig i km, men jeg har undladt enheden kr/km i udregningen, da jeg mener det vil ødelægge overskueligheder:-)

Brugbart svar (0)

Svar #7
02. januar 2006 af Romulus (Slettet)

#5
overskueligheder ---> overskueligheden

#4
Glemte lige at skrive at du skal have 40000 kr på venstre side og ikke 4000 kr som det fremgår i din udregning, men det er jo bare en lille regne/tastefejl. Dog undrer jeg mig over hvordan du får 3805 kr/km på højre side i din sidste udregning?

Synes du roder dig ud i noget besværligt eller også er det bare fordi det er uoverskueligt, synes min fremgangsmåde er let og ligetil.

Skriv et svar til: Forstår ikke en pind

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.