Matematik
Udregning af en top10 liste på 2 måder
07. januar 2006 af
lojmann (Slettet)
Hej rødder,
Sidder lige og bliver helt i tvivl om noget så simpelt som at lave en top 10, ud fra et par simple tal.
Det er et TOP10 program jeg sidder og udviklet på, som jeg skal til at opdater. For at gøre det bedre, vil jeg ændre nogle af de matematiske rutiner.
Pt. arbejder jeg med 4 tal. Men jeg mener jeg kan gøre det kun ud fra 3, og få samme resultat. Mon jeg har ret?
Jeg har 4 værdier:
DESIGN: 0-10 (gennemsnit af flere tal)
INDHOLD: 0-10 (gennemsnit af flere tal)
BRUGERVENLIGHED: 0-10 (gennemsnit af flere tal)
TOTAL: Gennemsnit af de 3 ovenstående tal
Jeg mener så at få samme resultat uanset hvad, hvis jeg blot anvender DESIGN, INDHOLD samt BRUGERVENLIGHED, altså gennemsnittet af hvert af disse.
Er det mon korrekt antaget, eller er jeg helt forkert på den?
Grunden til jeg ikke kan teste det af med mit nuværende data, er fordi det er to måder som ikke understytter samme data grundlag. Derfor bliver mine resultater ikke ens.
Jeg har testet en del manuelt og det ser, for mig, ud til at være de samme tal jeg bør få ud af begge - men kan i bekræfte eller afkræfte dette?
/Thomas - som stener max!
Sidder lige og bliver helt i tvivl om noget så simpelt som at lave en top 10, ud fra et par simple tal.
Det er et TOP10 program jeg sidder og udviklet på, som jeg skal til at opdater. For at gøre det bedre, vil jeg ændre nogle af de matematiske rutiner.
Pt. arbejder jeg med 4 tal. Men jeg mener jeg kan gøre det kun ud fra 3, og få samme resultat. Mon jeg har ret?
Jeg har 4 værdier:
DESIGN: 0-10 (gennemsnit af flere tal)
INDHOLD: 0-10 (gennemsnit af flere tal)
BRUGERVENLIGHED: 0-10 (gennemsnit af flere tal)
TOTAL: Gennemsnit af de 3 ovenstående tal
Jeg mener så at få samme resultat uanset hvad, hvis jeg blot anvender DESIGN, INDHOLD samt BRUGERVENLIGHED, altså gennemsnittet af hvert af disse.
Er det mon korrekt antaget, eller er jeg helt forkert på den?
Grunden til jeg ikke kan teste det af med mit nuværende data, er fordi det er to måder som ikke understytter samme data grundlag. Derfor bliver mine resultater ikke ens.
Jeg har testet en del manuelt og det ser, for mig, ud til at være de samme tal jeg bør få ud af begge - men kan i bekræfte eller afkræfte dette?
/Thomas - som stener max!
Svar #1
07. januar 2006 af Dominik Hasek (Slettet)
Jeg kan ikke rigtig gennemskue hvad du helt præcist mener. Hvis total er gennemsnittet (*) af de tre andre, så er gennemsnittet af de tre først er det samme som gennemsnittet af alle fire. Antag nemlig, at
design = a
indhold = b
brugervenlighed = c
så er
total = (a + b + c)/3
Gennemsnittet af disse fire størrelser er så
(a + b + c + (a + b + c)/3 )/4
= ((3a + 3b + 3c)/3 + (a + b + c)/3 )/4
= (4a + 4b + 4c)/(3*4)
= (a + b + c)/3
= total
(*)
Jeg går ud fra, at du mener det aritmetiske gennemsnit, som er givet ved
(a_1 + ... + a_n)/n
design = a
indhold = b
brugervenlighed = c
så er
total = (a + b + c)/3
Gennemsnittet af disse fire størrelser er så
(a + b + c + (a + b + c)/3 )/4
= ((3a + 3b + 3c)/3 + (a + b + c)/3 )/4
= (4a + 4b + 4c)/(3*4)
= (a + b + c)/3
= total
(*)
Jeg går ud fra, at du mener det aritmetiske gennemsnit, som er givet ved
(a_1 + ... + a_n)/n
Svar #2
07. januar 2006 af lojmann (Slettet)
Tak for input, nu fik jeg skrevet noget kode som jeg ud fra hvad jeg kan se, regner 100% rigtigt.
HVIS der skulle sidde en SQL-fætter her (som evt. vil verificer), så ser koden således ud:
SELECT sid,
AVG(design) AS design,
AVG(brugervenlighed) AS brugervenlighed,
AVG(indhold) AS indhold,
AVG((design + brugervenlighed + indhold)/3) AS AvgTotal,
COUNT(*) AS sidTotal
FROM votes
GROUP BY sid ASC
ORDER BY AvgTotal DESC
LIMIT 10
Tak for hjælpen :)
/Thomas
HVIS der skulle sidde en SQL-fætter her (som evt. vil verificer), så ser koden således ud:
SELECT sid,
AVG(design) AS design,
AVG(brugervenlighed) AS brugervenlighed,
AVG(indhold) AS indhold,
AVG((design + brugervenlighed + indhold)/3) AS AvgTotal,
COUNT(*) AS sidTotal
FROM votes
GROUP BY sid ASC
ORDER BY AvgTotal DESC
LIMIT 10
Tak for hjælpen :)
/Thomas
Skriv et svar til: Udregning af en top10 liste på 2 måder
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
