Fysik

enkel opgave om resistivitet

07. januar 2006 af lektie2 (Slettet)
Hej
Jeg har fået en en opgave hvoropå der er 2 pærer den ene lyser krafigere end den anden, og jeg skal så foklare hvorfor. Man skal se bort fra resistensen i pærens sokkel og i tilledningerne.

Jeg ved godt at jo større/ tykkere en glødetråd er jo mindre resistens er der. Men er der nogle der kan hjælpe mig med at uddybe det lidt.

PÅ FORHÅND TAK

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. januar 2006 af fixer (Slettet)

Den pære, der lyser kraftigst, er den pære, hvori der afsættes størst effekt.

Effekten, P, afsat i pæren er

P = U²/R

så enten er den kraftigst lysende pæres resistans mindst, spændingsfaldet over den størst eller begge dele.

Uden yderligere oplysninger kan jeg ikke sige mere.

Svar #2
07. januar 2006 af lektie2 (Slettet)

Jeg forstod ikke det sidste mht pærens spændingsfald

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. januar 2006 af fixer (Slettet)

Det skal blot forstås således, at hvis pærerne har samme resistans, så vil den pære, over hvilken der er det største spændingsfald, lyse kraftigst.

Jeg kan så til gengæld ikke se om årsagen til at du ikke forstår dette er, at opstillingen du kigger på er sådan, at der er samme spændingsfald over begge pærer.

Svar #4
07. januar 2006 af lektie2 (Slettet)

opgaven lyder således; to elektriske pærer er ens bortset fra at glødetråden i pærer B er tykkere end glødetråden i pærer A Eksempelvis har de to glødetråde samme længde og er af samme materiale, hvis resistivitet antages ikke at afhænge af temeraturen. Pærerne tilsluttes det samme spændingsfald

Brugbart svar (0)

Svar #5
07. januar 2006 af fixer (Slettet)

Aha, det skulle du nu nok have skrevet fra begyndelsen.

Resistansen af enhver af glødetrådene beregnes som

R = rho*l/A (*)

hvor rho er massefylden af glødetråden, l dens længde og A dens tværsnitsareal. Da de to glødetråde er lavet af samme materiale (=> samme massefylde) og er lige lange (=> samme l) er det kun tværsnitsarealet A der er forskelligt. Derfor vil den pære, der har den tykkeste glødetråd ifølge (*) også have den mindste resistans.

Som nævnt i #1 er effekten afsat i enhver af pærerne givet ved

P = U²/R (**)

hvor U er spændingsfaldet over den. Dette oplyses at være det samme for begge pærer. Det følger derfor af (**), at den pære, hvis glødetråd har den mindste resisstans, også er den pære hvori der afsættes størst effekt og derfor vil lyse kraftigst.

Sammenholdes nu ovenstående betragtninger ser vi, at den pære, der har den tykkeste glødetråd, vil lyse kraftigst.

Og det var vist ganske som du havde ventet.

Svar #6
07. januar 2006 af lektie2 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen!

Skriv et svar til: enkel opgave om resistivitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.