Matematik

Lille vektor opgave

08. januar 2006 af MissyE (Slettet)
Hej!

Håber at der er en der kan hjælpe mig med denne forholdsvis simple opgave, som jeg simpelthen har stirret mig blind i:)

vektor a=(3,1) og b=(t, 5t^2-2)

Nu skal jeg finde de 2 værdier af t, hvor vektor a står vinkelret på vektor b.

Jeg ved at 2 vektorer er vinkelrette hvis deres skalarprodukt er 0, og selvfølgelig hvis v=90 grader...

Men jeg har regnet og regnet, og kan bare ikke finde den sidste rette værdi. (Tror den ene er 0,40, men den anden kan jeg ikke finde.)

Nogle forslag?

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. januar 2006 af fixer (Slettet)

Skalarproduktet

a*b = (3,1)*(t,5t²-2) = 5t²+3t-2

Så skal du blot løse andengradsligningen

a*b = 0 <=>

5t²+3t-2 = 0

Svar #2
08. januar 2006 af MissyE (Slettet)

Tak for hjælpen. Men hvis jeg gør det, går det stadig ikke op. Jeg får de to værdier -1 og -0,4... Ved disse værdier bliver skalarproduktet stadig ikke nul?
Får du det samme?

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. januar 2006 af sigmund (Slettet)

#2:

Jo, med t=-1 hhv. t=-0.4, bliver skalarproduktet mellem a og b 0.

Svar #4
08. januar 2006 af MissyE (Slettet)

Det kan jeg virkelig ikke få det til at give, fostår det ikke helt.

Vi er enige om at

a*b=a1*b1+a2*b2 ?

Hvis jeg sætter t ind, får jeg ikke nul med nogen af værdierne.

(Beklager hvis jeg er til besvær, men forstår det ikke helt..)

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. januar 2006 af sigmund (Slettet)

For det første: De mulige t-værdier er -1 og 0.4.

For t=-1:

Vektor a=(3,1) og b=(-1, 5*(-1)^2-2)

Skalarprod. a*b=3*(-1)+1*3=0.

For t=0.4:

Vektor a=(3,1) og b=(0.4, 5*(0.4)^2-2)

Skalarprod. a*b=3*(0.4)+1*(-1.2)=0.

Svar #6
08. januar 2006 af MissyE (Slettet)

Okay, jeg takker for jeres hjælp. Det ku vist ikke blive skåret bedre ud;)

Forsat go' dag...

Skriv et svar til: Lille vektor opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.