Matematik

LIGNINGER. Har 3 ligninger jeg ikke kan løse.

16. januar 2006 af Turtle (Slettet)
Nogen som kan hjælpe mig med at løse disse tre ligninger? Så ville det være kanont!

1) 5(3x - 2)+ 2(5x - 3) = 7(4x - 1) - 3(5x - 1)


2) 4(2x - 5)+ 8(3x - 5) = 5(4x - 3) - 3(2x - 3)


3) (5x - 4)· 3 - (4 - 3x)· 5 = 7x + (3x - 4)· 7

Please hjælp :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. januar 2006 af Singularity (Slettet)

Prøv selv først! Så vil vi meget gerne rette dem bagefter. ;-D

Svar #2
16. januar 2006 af Turtle (Slettet)

har prøvet MANGE MANGE gange - men har glemt hvordan man gør, 2 dage efter jeg har lært det af min lærer /:

Svar #3
16. januar 2006 af Turtle (Slettet)

er helt blank

Brugbart svar (0)

Svar #4
16. januar 2006 af Singularity (Slettet)

5(3x - 2)+ 2(5x - 3) = 7(4x - 1) - 3(5x - 1)

(15x - 10) + (10x - 6) = (28x - 7) + (-15x + 3)

15x - 10 + 10x - 6 = 28x - 7 - 15x +3

25x - 16 = 13x - 4

25x - 13x = 16 - 4

12x = 12

x = 12/12

x = 1

Svar #5
16. januar 2006 af Turtle (Slettet)

#4 - tusind tusind tak
er jeg virkelig glad for :)
villige sidde og kigge lidt på den (:


nogen som vil hjælpe med de andre?

Svar #6
16. januar 2006 af Turtle (Slettet)

nårh ja, du ganger IND i parantesen (:
men hvad er det du gør bag efter?

Brugbart svar (0)

Svar #7
16. januar 2006 af madsing (Slettet)

Hej Turtle,

Eksemplet som Singularity har udregnet kan bruges som eksempel på de generelle lignings løsnings-regler.

I dette tilfælde:

1#: Gang paranteserne ud først.
2#: Sig til dig selv, at du vil have alle X'erne til at stå alene på venstre side. Det betyder så at alle tallene (som ikke er sammenbundet af et x) skal være på højreside.
Når man gør noget på den ene side af lighedstegnet skal man også gøre det på den anden siden af lighedstegnet.
3#: Parrenteser med minus foran skifter fortegn på alle led inde i parrentesen.

Når du så har 12x=12 stående tilbage. Skal du isolerer x så der reelt står 1x(1x og x betyder det samme)
Dette gøres ved at dividere med fx 12 på begge sider af lighedstegnet. Derfor kommer x til at stå alene på venstre side og 12 divideres med det tal som står på højre side(i dette tilfælde 12)

x = 1

//Mads...

Brugbart svar (0)

Svar #8
16. januar 2006 af Singularity (Slettet)

#6 Ophæver parantesen.

Alle fortegn inde i en minus-parentes skifter fortegn.

Ved en plus-parentes sker der ikke noget.

Svar #9
16. januar 2006 af Turtle (Slettet)

men kan ikke forstå hvordan i kommer til 25x - 16 = 13x - 4

og fra 25x - 13x = 16 - 4 til 12x = 12

Brugbart svar (0)

Svar #10
16. januar 2006 af nefertiti_300 (Slettet)

der står:
25x-16=13x-4
så ligger du 16 til på begge sider af lighedstegnet
så bliver det:
25x=13x-4+16
så trækker du 13x fra på begge sider og så har du:
25x-13x=16-4
så gør du bare som der står og det giver så:
12x=12
x=1

Svar #11
16. januar 2006 af Turtle (Slettet)

Takker (:
Men jeg kan stadig ikke løse de to andre.
Har fået 2'eren til at blive:

2)

4(2x - 5) + 8(3x - 5) = 5(4x - 3) - 3(2x - 3)

(8x - 20) + (24x - 40) = (20x - 15) + (6x - 9)

8x - 20 + 24x - 40 = 20x - 15 + 6x - 9

6x = -14 ?


... Det giver ingen mening

Brugbart svar (0)

Svar #12
16. januar 2006 af Soleil (Slettet)

hmm du har lavet en fejl, da du gangede ind i den sidste parantes...

4(2x-5) + 8(3x-5) = 5(4x-3)- 3(2x-3)
(8x -20)+(24x -40)=(20x -15)+(-6x+9)
8x -20 +24x - 40 = 20x -15 -6x+9
32x - 60 = 14x - 6
18x = 54

og så dividerer du 14 med 18 for at få x alene..dvs
x = 54/18
x = 3

Brugbart svar (0)

Svar #13
16. januar 2006 af mekke (Slettet)

(5x - 4)· 3 - (4 - 3x)· 5 = 7x + (3x - 4)· 7
(15x-12)+(-20+15x)=7x+(21x-28)
15x-12-20+15x=7x+21x-28
30x-32=28x-28
30x-28x=-28+32
2x=4
x=4/2
x=2

Skriv et svar til: LIGNINGER. Har 3 ligninger jeg ikke kan løse.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.