Matematik

Isolering af x!

17. januar 2006 af Alexander Stephanou (Slettet)
Hej folkens.

Jeg har lidt problemer med isolering a x:

3,5=4,9*x^1,99123

Er der nogen, der har mulighed for at hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. januar 2006 af Waterhouse (Slettet)

3,5=4,9*x^1,99123
<=>
3,5/4,9=x^1,99123

Og så er det man tager den 1,99123'te rod på begge sider. At tage den n'te rod svarer til at opløfte til 1/n'te, så det gør vi:

3,5/4,9=x^1,99123
<=>
(3,5/4,9)^(1/1,99123)=(x^1,99123)^(1/1,99123)
<=>
(3,5/4,9)^(1/1,99123)=x

Svar #2
17. januar 2006 af Alexander Stephanou (Slettet)

Hov, vent lige.

Vi har ligningen 3,5=4,9*x^1,99123. Det, du gør, er at dividere med 4,9 på begge sider. Korrekt?

Efterfølgende opløfter du i 1/1,99123 - hvorfor 1/ inden 1,99123? Det forstår jeg ikke?

Til gengæld er ser det ud til, at du ved den sidste beregning har trukket (1/1,99123) fra på begge sider, da de ophæver hinanden?

På forhånd tak.

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. januar 2006 af CziX (Slettet)

#2

Fordi x'te rod af k er lig med k opløftet i 1/x'te.

Svar #4
17. januar 2006 af Alexander Stephanou (Slettet)

Ja, men er det så ikke underordnet at have 1/ (en divideret med)med?

Brugbart svar (0)

Svar #5
17. januar 2006 af CziX (Slettet)

Jeg forstår ikke lige dit spørgsmål... uddyb lidt mere, tak

Svar #6
17. januar 2006 af Alexander Stephanou (Slettet)

Det forvirrer mig, at man skal skrive den 1/1,99123'de rod - hvorfor ikke bare den 1,99123'de rod? Dertil forekommer det lidt forvirrende, at n og k pludselig kommer med - er det ikke muligt at holde sig konkret til min ligning?

Brugbart svar (0)

Svar #7
17. januar 2006 af CziX (Slettet)

Jeg generaliserer reglerne, for at du kan få en bedre forståelse, for hvad der sker i ligningen.

Og jo, du kan godt sige, at du tager den 1,99123'de rod af et tal, men der er kutyme for, at gøre det andet. Det viser faglig ekspertise. Iøvrigt går jeg ikke ud fra, at din lommeregner kan løse din opstillede ligning.

Svar #8
17. januar 2006 af Alexander Stephanou (Slettet)

Tak :)

Jeg er med nu - gracias!

Brugbart svar (0)

Svar #9
17. januar 2006 af Duffy

3,5=4,9*x^1,99123

x = ca 0,844528


Duffy

Skriv et svar til: Isolering af x!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.