Matematik

YDERST NEM!

19. januar 2006 af Ralphi (Slettet)
Jeg er bare ikke lige så god til mat... men i vil nok finde opgave yderst nem..


En virksomhed har sat sig det mål, at omsætningen skal stige med i alt 30% over 5 år. De første tre år steg omsætningen henholdsvis 8%, 7% og 2%.

Hvor mange procent skal omsætningen i gennemsnit stige hvert af de to sidste år, hvis målet skal nås?

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. januar 2006 af Mani4 (Slettet)

noget sær opgave.. der er ikke opgivet deres bugget vel?

altså 8%+7%+2%=17%

dvs du mangler 13%

gennemsnit = det totalle lagt sammen / antallet

13/2 = 6,5& per år

kan ikke lige se hvordan det ellers skal laves?

Svar #2
19. januar 2006 af Ralphi (Slettet)

Mit eget bud er:

8+7+2 = 17%
30%-17= 13
2 år tilbage - gennemsnit 13/2 = 6,5

Men det virker bare for nemt og ikke rigtigt..

Svar #3
19. januar 2006 af Ralphi (Slettet)

Ja for der er ingen oplysninger om hvor meget omsætningen er på..

Brugbart svar (0)

Svar #4
19. januar 2006 af Mani4 (Slettet)

hvad kapitel i din matbog står opgaven i?

Svar #5
19. januar 2006 af Ralphi (Slettet)

det er en naturfagsbog.. det er vejledende studentereksamensopgaver..
naturfag model 2
maj 1998- august 2000

Brugbart svar (0)

Svar #6
19. januar 2006 af Mani4 (Slettet)

kan ikke se hvordan den ellers skulle laves...

Brugbart svar (0)

Svar #7
19. januar 2006 af witczak (Slettet)

Hej,
jeg ved ikke, om jeg har forstaaet opgave helt rigtig. Men i er forkert hvis i siger 8%+7%+2%= 17%, fordi i har efter foerste aar 100 + 8 = 108. Men nu stiger det 7% fra 108 og det er ca. 7,56, so har i efter anden aar 115,56 og nu stiger det 2% fra 115,56.
Haber i kan forstaa min dansk

Brugbart svar (0)

Svar #8
19. januar 2006 af Mani4 (Slettet)

Aha... så giver det jo pludselig menning...

håber stadig ralphi er online

Brugbart svar (0)

Svar #9
20. januar 2006 af fixer (Slettet)

Hvis den gennemsnitlige årlige stigning de sidste to år benævnes x, må vi skulle løse ligningen

(1.08)*(1.07)*(1.02)*(1+x/100)^2 = 1.30 (*)

thi som #7 rigtigt er inde på skal man jo erindre at efterfølgende års procentuelle vækst er af forudgående års vækst.

Hvad omsætningen er til at begynde med er helt ligegyldigt. Procenterne er jo _relative_ ændringer af omsætningen og den absolutte værdi af omsætningen er derfor ikke relevant.

Hvis omsætingen er K, så vil den i det konkrete tilfælde udvikle sig som følger

K1 = (1+8/100)*K
K2 = (1+7/100)*K1
K3 = (1+2/100)*K2
K4 = (1+x/100)*K3
K5 = (1+x/100)*K4

er der skal gælde at

(K5-K)/K = 30/100 <=>

K5 = (1+30/100)*K (**)

Ligning (*) er netop (**) hvor K5 er udtrykt ved K og divideret bort.

Skriv et svar til: YDERST NEM!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.