Fysik

hjælp til opgave!

28. januar 2006 af elev (Slettet)
hej alle sammen...

jeg sidder og prøver at løse en opgave, men har ingen anelse om hvordan den skal løses, og håbede derfor at nogen her inde fra ville være venlig og hjælpe mig med den.

opgave:
Beregn energien i eV af en foton i den røde linie i balmerserien i brintspektret.


tak på forhånd

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. januar 2006 af fixer (Slettet)

Balmerserien fremkommer af Rydbergs formel

1/lambda = R*(1/n²-1/m²) (*)

når man sætter n=2. I (*) er lambda bølgelængden af lyset der udsendes ved overgang fra m'te til n'te energiniveau i H-atomet. R er Rydbergkonstanten

R = 1.097*10^7 m^(-1)

Balmerserien er altså de linier i brintatomets spektrum, der svarer til bølgelængderne

1/lambda = R*(1/2²-1/m²) , m=3,4,...

Jo større m, desto mindre bliver bølgelængden lambda. Da kortere bølgelængder svarer til den blå ende af spektret (modsat ende af den røde del af spektret), må m skulle vælges så bølgelængden bliver så stor som mulig for at få lys i den røde ende af spektret. Den størst mulige bølgelængde i Balmerserien ses at opnås for m=3 som derfor svarer til den røde linie i Balmerserien.

Med lambda beregnet kan fotonenergien beregnes af

E_foton = hf = h*c/lambda

Svar #2
29. januar 2006 af elev (Slettet)

tak skal du have...

men hvordan kommer du frem til at E_foton = h*c/lambda

hvis du kunne forklare det ville det være super!

tak på forhånd

Brugbart svar (0)

Svar #3
29. januar 2006 af fixer (Slettet)

Som skrevet i #1 er fotonenergien givet ved

E_foton = hf

hvor h er Planck's konstant og f frekvensen. Frekvens og bølgelængde er relateret ved

c = f*lambda => f = c/lambda

Svar #4
29. januar 2006 af elev (Slettet)

#3
har stadigvæk ikke helt fattet det...
og kan ikke se sammenhængningen mellem de to formler. kan det ikke forklares på en simplere måde...

Brugbart svar (0)

Svar #5
29. januar 2006 af Mani4 (Slettet)

han isollere jo bare frekvensen f.

simple regneregler:

a = b * c <=>

b = a / c

Brugbart svar (0)

Svar #6
29. januar 2006 af Mani4 (Slettet)

ahh, det var nok ikke sammenhænget mellem de to formler... :-)

Skriv et svar til: hjælp til opgave!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.