Matematik

Simpel ligning!

02. februar 2006 af Miss La Di Da (Slettet)
Hej

Jeg har en ligning, der driller mig lidt, så håber der er nogen der kan hjælpe.

Jeg skal beregne x i flg. opgave:

x+1/X = 2,5

Hvordan isolerer jeg x her?

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. februar 2006 af sigmund (Slettet)

Gang igennem med x, og løs andengradsligningen.

Svar #2
02. februar 2006 af Miss La Di Da (Slettet)

Så får jeg:

1=(2,5-x)x
1=2,5x-x^2
=-x^2+2,5x-1

Og så kan jeg ikke komme videre..?

Brugbart svar (0)

Svar #3
02. februar 2006 af sigmund (Slettet)

Du får

x+1/x = 2.5 <=>
x^2+1 = 2.5*x <=>
x^2-2.5*x+1 = 0.

Regn selv videre herfra. Du kan vel løse andengradsligninger?

Brugbart svar (0)

Svar #4
02. februar 2006 af Guruen (Slettet)

så kan du jo finde d.
d=b^2-(4ac)

x=(-b+-kvdrod(d))/2a, gælder hvis d er større end 0, da der så er to løsninger.. har du formentlig lært.. :)

Svar #5
02. februar 2006 af Miss La Di Da (Slettet)

Vær sød at forklare mig det..kan simpelthen ikke komme videre...

Brugbart svar (0)

Svar #6
02. februar 2006 af sigmund (Slettet)

Løsningen til en andengradsligning af formen a*x^2+b*x+c=0 (x er element i mængden af reelle tal) er givet ved

x=[-b±sqrt(b^2-4*a*c)]/(2*a). (*)

Normalt kaldes b^2-4*a*c for diskriminanten d. Der gælder følgende om diskriminanten og evt. løsninger til andengradsligningen:

Hvis dHvis d=0 er der én løsning.
Hvis d>0 er der to løsninger.

I alle tilfælde findes løsningerne vha. (*).

Svar #7
02. februar 2006 af Miss La Di Da (Slettet)

Ok, tak for hjælpen! ;)

Skriv et svar til: Simpel ligning!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.