Matematik

Differential ligning

03. februar 2006 af Ida1234 (Slettet)
Jeg er lidt lost med en opgave så jeg håber der er nogen der kan hjælpe:

Fuktionen f har lokalt maksimum i (2,3) og er løsning til differentialligningen y'' = x

Bestem f

- Umiddelbart ville jeg tro at funktionen ville være sinx da denne jo differentieret to gange giver sig selv med omvendt fortegn, men jeg kan ikke lige lure hvad jeg skal gøre med det der lokalt maksimum..

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. februar 2006 af sigmund (Slettet)

Vi integrerer en gang, og får y'=1/2*x^2+c.

Funktionen f har lokalt maksimum i (2,3). Det betyder at y'=0 for x=2. Af dette kan c bestemmes. Således har vi

0=1/2*2^2+c <=> c=-2, hvilket medfører

y'=1/2*x^2-2.

Integreres en gang til fås

y=1/6*x^3-2x+k.

Grafen for f går, som oplyst, gennem (2,3). Af dette kan k findes:

3=1/6*2^3-2*3+k <=> k=3-4/3+6=23/3.

Således er forskriften for f

f(x)=1/6*x^3-2*x+23/3.

Svar #2
03. februar 2006 af Ida1234 (Slettet)

Når ja selvfølgelig.. Mange tak

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. februar 2006 af Duffy

SIGMUND ! Det går galt for dig her!

Grafen for f går, som oplyst, gennem (2,3). Af dette kan k findes:

3 = 1/6*2^3 - 2*2 + k


(2*2 er som bekendt 4)


<=> k = 3 - 4/3 + 4 = 17/3.

Således er DEN RIGTIGE forskrift for f

f(x) = 1/6*x^3 - 2*x + 17/3



Duffy ;-)

Svar #4
04. februar 2006 af Ida1234 (Slettet)

Jeg får altså en anden foreskrift:

Når man integrer første gang får man så ikke:

y'=-1/2*x^2+c

Også blir c: 2 altså er y'=-1/2*x^2+2

Så integreres igen: y=-1/6*x^3+2x+k

Og k får jeg så til 1/3 altå er

y=-1/6*x^3+2x+1/3

Er det mig der er helt galt på den?

Brugbart svar (0)

Svar #5
04. februar 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#4:
Ja, det er dig, der er helt galt på den (allerede ved første integration). Det korrekte svar findes i #3, hvilket du også vil indse ved at indsætte (2,3) i forskriften for f.

Skriv et svar til: Differential ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.