Fysik

Smeltning ag nogle isterninger (den specifikke varmekapacitet og smeltvarme)

04. februar 2006 af Tandra (Slettet)
Opgaven:
"300 g isterninger hentes op fra fryseren, hvor temp. er -18 grader.
1) Beregn først den energi, der skal til for at opvarme isen til 0 grader.
2) Beregn dernæst den energi, der nu skal tilføres for at smelte isterningerne.
Smeltning af isterninger sker ved, at de kommer lige fra frysren over i en kande med 2 liter vand med temp. 16 grader.
3) Beregn, hvor meget temp. er faldet med i vandkanden, når isterningerne er smeltet."

Jeg har løst de to første og prøvet at løse den sdiste.
I 1) har jeg brugt: E = c*m*delta_temp (c er ikke lysets hastighed, men den specifikke varmekapacitet)
I 2) har jeg: L_s = delta_E/m

I 3) har jeg først brugt E = c*m*delta_temp for at finde, hvor meget energi der skal tilføres til isterningerne.
Herefter har jeg sat det tal, jeg fik (20,808 kJ) ind i E = c*m*delta_temp og isoleret delta_t.
Men lyder bare forkert, min metode. Resultatet giver delta_t = 2,48 grader celsius, og så skal der nok negativt fortegn på.

Kan nogle give mig et hint til opgave 3?
Det ville jeg blive rigtigt glad for.

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. februar 2006 af Mani4 (Slettet)

Du skal finde den samlede mængde energi der er tilbage i blandingen af de to. Denne energi må være lig; den energi der er indeholdt i det 16 grader varme vand, minus den energi der skal til for at tø isen op.

Dette skal så dividere med systemets varmekapacitet, altså den samlede masse af vandet, gange vands specifikke varmekapacitet. Altså

T = Esamlet/C <=>
T= ((c-vand*T-vand*m-vand)-(L-is*m-is))/(c-vand*m-vand+is)

Vil jeg tro

Svar #2
05. februar 2006 af Tandra (Slettet)

Hej
Nu har jeg siddet med den her opgave og prøvet at gøre som du brskriver, men jag kan ikke få svaret til at passe med facit.
Er du sikker på det er korrekt?

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. februar 2006 af 150972 (Slettet)

Qafgivet = Qmodtaget

mterning * cterning * (-18-tfælles) =

mvand * cvand * (tfælles-16)

Isoler tfælles. sæt dine værdier ind og regn.

Forresten skal du lige se på om dit resultat er rigtiigt (20,808kj)

Brugbart svar (0)

Svar #4
05. februar 2006 af 150972 (Slettet)

#3
Jeg glemte lige at du selvfølgelig skal lægge Lsmelte*m til mterning*cterning*(-18-tfælles)

Svar #5
05. februar 2006 af Tandra (Slettet)

Okay, prøver jeg lige.
Jeg har regnet energien, får også 20808 J

Brugbart svar (0)

Svar #6
05. februar 2006 af 150972 (Slettet)

#5 det er det samme

Brugbart svar (0)

Svar #7
05. februar 2006 af 150972 (Slettet)

Prøv at skrive din udregning

Svar #8
05. februar 2006 af Tandra (Slettet)

Hej, jeg får lidt under 14 grader, får du det samme?

Brugbart svar (0)

Svar #9
05. februar 2006 af 150972 (Slettet)

Jeg har ikke regnet opgaven. Umiddelbart lyder det jo fint nok men jeg tror ikke det er helt rigtigt. Du må tænke på at 300g is afkøler 2L vand.


Svar #10
05. februar 2006 af Tandra (Slettet)

Hmm... okay. Jeg spørger lige de andre i morgen og ser hvad de har fået. Skal først aflevre på tors, men tak for hjælpen.

Brugbart svar (0)

Svar #11
05. februar 2006 af 150972 (Slettet)

Du kan lige skrive din udregning så jeg kan se hvad du har gjort

Skriv et svar til: Smeltning ag nogle isterninger (den specifikke varmekapacitet og smeltvarme)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.