Matematik
diff ligning
09. februar 2006 af
kitty_123 (Slettet)
hey er der noen der kan hjælpe mig med at løse denne diff ligning, jeg ker simpelt hen lost, hver gang jeg prøver blir det altid forkert:
dy/dx= 2x-5/2y
jeg er godt klar over at man skal separere variablerne, men jeg kan altså ikke får det til at går op... hjælp please..
dy/dx= 2x-5/2y
jeg er godt klar over at man skal separere variablerne, men jeg kan altså ikke får det til at går op... hjælp please..
Svar #1
09. februar 2006 af Duffy
Kan du ikke skrive op skridt for skridt hvad du gør?
Dine udregninger:
...
og hvordan skal ligningen forstås, for
2x-5/2y = 2*x - 5*y/2
måske mener du
dy/dx= (2x-5)/(2y)
eller
dy/dx= (2x-5)y/2
...jah, der er mange muligheder for misforståelser. Prøv at holde nogle parenteser.
Duffy
Dine udregninger:
...
og hvordan skal ligningen forstås, for
2x-5/2y = 2*x - 5*y/2
måske mener du
dy/dx= (2x-5)/(2y)
eller
dy/dx= (2x-5)y/2
...jah, der er mange muligheder for misforståelser. Prøv at holde nogle parenteser.
Duffy
Svar #2
10. februar 2006 af kitty_123 (Slettet)
ligningen hedder: dy/dx= (2x-5)/(2y)
og jeg prøver at regne det ud og jeg får:
jeg separerer variablerne:
(2y)*dy= (2x-5)*dx
og så skal der intregeres:
= [2ydy]=[2x-5]dx
= (2/3y^3)+ c = (2/3x^3) -5x + c
= y^3 = x^3 -5x + c
= y = og så ta´r jeg kubik roden af (x^3-5+c)
det virker bare forkert da jeg skulle finde den partikulære løsning P(0,-2)
der får jeg:
-2= og så kubikroden af (0^3-(5*0)+c
hvad blir det? jeg får det til 0,
og det virker bare så forkert, derfor er jeg vildt lost i det her...
og jeg prøver at regne det ud og jeg får:
jeg separerer variablerne:
(2y)*dy= (2x-5)*dx
og så skal der intregeres:
= [2ydy]=[2x-5]dx
= (2/3y^3)+ c = (2/3x^3) -5x + c
= y^3 = x^3 -5x + c
= y = og så ta´r jeg kubik roden af (x^3-5+c)
det virker bare forkert da jeg skulle finde den partikulære løsning P(0,-2)
der får jeg:
-2= og så kubikroden af (0^3-(5*0)+c
hvad blir det? jeg får det til 0,
og det virker bare så forkert, derfor er jeg vildt lost i det her...
Svar #3
10. februar 2006 af Duffy
Det går galt for dig i dette skridt:
[2ydy]=[2x-5]dx =
(2/3y^3)+ c = (2/3x^3) -5x + c
Hvordan kan du få noget med y^3 når du integrerer 2y ??
Se her:
2ydy = (2x-5)dx ,
S2ydy = S(2x-5)dx ,
y^2 = x^2 - 5x + k
y = ±sqrt(x^2 - 5x + k)
Og da grafen skal gå gennem P(0,-2)
kan vi ekskludere den positive løsning, så vi har
y = -sqrt(x^2 - 5x + k)
Indsæt nu P
for at fastlægge k:
y = -sqrt(x^2 - 5x + k)
-2 = -sqrt(0^2 - 5·0 + k)
...
well regn nu selv lidt videre.
Duffy
[2ydy]=[2x-5]dx =
(2/3y^3)+ c = (2/3x^3) -5x + c
Hvordan kan du få noget med y^3 når du integrerer 2y ??
Se her:
2ydy = (2x-5)dx ,
S2ydy = S(2x-5)dx ,
y^2 = x^2 - 5x + k
y = ±sqrt(x^2 - 5x + k)
Og da grafen skal gå gennem P(0,-2)
kan vi ekskludere den positive løsning, så vi har
y = -sqrt(x^2 - 5x + k)
Indsæt nu P
for at fastlægge k:
y = -sqrt(x^2 - 5x + k)
-2 = -sqrt(0^2 - 5·0 + k)
...
well regn nu selv lidt videre.
Duffy
Skriv et svar til: diff ligning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
