Matematik

Gauss sidste gang

14. februar 2006 af d_bech (Slettet)
Så lykkedes det endeligt.. så tak for hjælpen..
kan jeg måske få et lille hint til hvad jeg skal gøre til at starte med i disse ligninger..
skal jeg bytte om på nogen af ligningerne.. det er bare fordi jeg får nogle temmelig skæve tal når jeg vil finde løsningen til den første ligning.
Her er de:
3x + 7y + 11z = 111
5x - 3y + 7 = 47
13x - 5 + 5 = -29

skæringspunktet sku gerne blive (2,4,7)

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. februar 2006 af Peden (Slettet)

Start med at gøre sådan at der står 1 eller 0 i den første kolonnne, og ligeså i de andre, således at du får 1,1,1 i diagonalen, så skal det nok lykkes.
(4 gange ligning 1 minus ligning 3, så har du 1 i første position)

Svar #2
14. februar 2006 af d_bech (Slettet)

(fortsættelse fra gauss sidste gang)
Jeg kan slet ikke finde ud af det.. har prøvet flere gange.. det går overhovedet ikke op. det hele går galt når jeg skal finde ud af hvad z er..
må jeg skrive ind hva det er jeg har lavet - så du måske kan udpege fejlen for mig??

Brugbart svar (0)

Svar #3
14. februar 2006 af fixer (Slettet)

Ja, du kan bare kopiere det hele ind her i foraet. Alternativt kan du scanne det ind, og gratis uploade det på peecee.dk.

Svar #4
14. februar 2006 af d_bech (Slettet)

det forstår jeg ikke...

Brugbart svar (0)

Svar #5
14. februar 2006 af Katen (Slettet)

Hejsa

Nu har jeg ikke tjekke din opgave præcis, men når det ikke går op kan det var en minimal regnefejl, men bare umulig kan se.

Hvis du har forstået medtoden - er mit råd, at starte på et helt nyt ark og så regne forfra.

Det plejer at løse mit problem, for at sidde og rode rundt og rette, synes jeg bare forvirre og gør det helt umuligt at finde fejlen.

Kath.

Brugbart svar (0)

Svar #6
14. februar 2006 af fixer (Slettet)

Du skal bare skrive her præcist hvilke udregninger du har foretaget så folk kan se hvor det går galt.

Svar #7
14. februar 2006 af d_bech (Slettet)

3x + 7y + 11z = 111
5x - 3y + 7z = 47
13x - 5y + 5z = -29

3 7 11 111
5 -3 7 47
13 -5 5 -29
så bytter jeg om på rækkerne
13 -5 5 -29
3 7 11 111
5 -3 7 47
så ganger jeg fire til række to og minuser det med række 1
1 -31 -39 227
3 7 11 111
5 -3 7 47
så ganger jeg 3 på række 1 og minuser det med rækker 2
1 -31 -39 227
0 100 128 -570
5 -3 7 47
så dividere jeg række 2 med 100 og ganger række 1 med fem og minuser det med række 3
1 -31 -39 227
0 1 1,28 -5,7
0 152 202 -1088
så ganger jeg 152 med række 2 og minuser det med række 3
1 -31 -39 227
0 1 1,28 -5,7
0 0 7,44 -221,6
det går ikke op og kan virkelig ikke se hvad der er så forkert..

Brugbart svar (0)

Svar #8
14. februar 2006 af fixer (Slettet)

Allerede her går det galt:

"så ganger jeg fire til række to og minuser det med række 1
1 -31 -39 227
3 7 11 111
5 -3 7 47 "

-5-4*7 er ikke -31, -29-111 er ikke 227.

Brugbart svar (0)

Svar #9
14. februar 2006 af fixer (Slettet)

#8
Korrektion:

"-29-111 er ikke 227."

->

"-29-4*111 er ikke 227."

Svar #10
15. februar 2006 af d_bech (Slettet)

Jeg kan slet ikke finde ud af den.. der er ingenting der går op..
Er der måske én der kan løse den helt og forklare hvordan og hvorfor..

Brugbart svar (0)

Svar #11
04. februar 2007 af DWT (Slettet)

Denne debat førte ikke frem til resultatet af 1# matrix. Så hvis der sidder nogen, som vil vide svaret, vil den gauss-eliminerede matrix se således ud:
1. række: [3,7,11,111]
2. række: [0,-44/3,-34/3,-138]
3. række: [0,0,-169/11,-1953/11]

Hvis den skrives på reduceret echelonform fås et lidt pænere udtryk:

1. række: [1,0,0,-1097/169]
2. række: [0,1,0,81/169]
3. række: [0,0,1,1953/169]

Som det ses ovenfor, udgør søjle 1-3 enhedsmatricen, som er overflødig. Herved benyttes søjle 4. som det endelige resultat.

Håber at dette var fyldestgørende.

//: Dan


Skriv et svar til: Gauss sidste gang

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.