Matematik

Udledning af matrix til at finde 2.gradspolynomium når tre punkter er givet

16. februar 2006 af Norn (Slettet)
Til mit matematikprojekt har jeg brug for at kunne udlede (7).
http://mathworld.wolfram.com/Parabola.html
Nogen der ved hvordan det gøres?

Tak på forhånd!

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. februar 2006 af sigmund (Slettet)

Hjælper den generelle ligning, ligning (1), dig ikke på vej?

Svar #2
16. februar 2006 af Norn (Slettet)

Jeg kan ikke lige se hvordan?!

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. februar 2006 af fixer (Slettet)

Det følger ret let ved at opstille de nødvendige ligninger til bestemmelser af konstanterne i ligningen for parablerne.

For parablen med symmetriakse parallel med y-aksen søges en funktion på formen

y = ax²+bx+x (*)

hvor (a,b,c) er ukendte konstanter. Der oplyses tre forskellige punkter (x1,y1), (x2,y2) og (x3,y3). Af (*) fås da tre ligninger med tre ubekendte

y1 = a(x1)²+b(x1)+c
y2 = a(x2)²+b(x2)+c
y3 = a(x3)²+b(x3)+c

hvortil vi kan addere ligningen (*).

Dernæst udnytter man, at et kvadratformet homogent ligningssystem kun har egentlige løsninger dersom dets determinant er nul.


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. februar 2006 af fixer (Slettet)

#3
Glemte at tilføje, at man selvfølgelig kan benytte samme princip for ethvert n'te gradspolynomium når der oplyses n forskellige punkter.

Ligningssystemets determinant kaldes en Vandermonde matrix.

Du kan evt. google på det, der findes sikkert masser om det på nettet.

Svar #5
16. februar 2006 af Norn (Slettet)

#3 Mener du y = ax²+bx+c (*)?

Mange tak

Svar #6
16. februar 2006 af Norn (Slettet)

Okay... Jeg er virkelig lost! Kan vi ikke tage denne over msn?

Jeg er med indtil "hvortil vi kan addere..."

Jeg håber du vil hjælpe!

Brugbart svar (0)

Svar #7
17. februar 2006 af fixer (Slettet)

Lad os gøre det på en anden måde så. Først er det naturligvis korrekt, som nævnt i #5, at jeg mener

y = ax²+bx+c (*)

Du er formodentligt med på, at hvis (*) skal være opfyldt for de tre givne, ikke co-lineære punkter, så resulterer det i de tre ligninger med tre ubekendte

y1 = a(x1)²+b(x1)+c
y2 = a(x2)²+b(x2)+c
y3 = a(x3)²+b(x3)+c

Her er de ubekendte størrelser konstanterne a, b og c som indgår i (*).

På dette sted ville det være smart hvis du er bekendt med matrixnotationen og determinanter. Determinanten for ovenstående ligningssystem kalder vi for D

| (x1)^2 x1 1 |
| (x2)^2 x2 1 | = D
| (x3)^2 x3 1 |

Løsningerne til ligningssystemet er så

a = A/D, b = B/D, c = C/D (**)

hvor A, B og C er determinanterne

| y1 x1 1 |
| y2 x2 1 | = A
| y3 x3 1 |

| (x1)^2 y1 1 |
| (x2)^2 y2 1 | = B
| (x3)^2 y3 1 |

| (x1)^2 x1 y1 |
| (x2)^2 x2 y2 | = C
| (x3)^2 x3 y3 |

Indsættes (**) i (*) fås så

y = (A/D)x^2+(B/D)x+(C/D) <=>

Dy = Ax^2+Bx+C <=>

Dy-Ax^2-Bx-C = 0 (***)

Vi sammenligner nu med determinanten

| x^2 x y 1 |
| (x1)^2 x1 y1 1 |
| (x2)^2 x2 y2 1 | = 0
| (x3)^2 x3 y3 1 |

og opløser den efter første række hvilket giver

(-A)x^2-Bx-C+Dy = 0 (****)

Bemærk at i (****) fremkommer faktoren faktoren til x^2 med søjle 1 og 2 ombyttet i forhold til udtrykket for A ovenfor. Men ombytning af søjler (og rækker) skifter blot fortegnet på determinanten. Derfor bliver faktoren til x^2 netop -A.

Sammenholdes nu (***) med (****) ses at udtrykkene er identiske.

Svar #8
17. februar 2006 af Norn (Slettet)

Jeg graver mig ned i nogle bøger om matrixnotationer og determinanter... Har nemlig ikke lært det!

Mange tak for hjælpen!

Svar #9
17. februar 2006 af Norn (Slettet)

Hmm... Hvad forklarer så fortegnene til Bx, C og Dy i (****)?

Brugbart svar (0)

Svar #10
17. februar 2006 af fixer (Slettet)

De følger af rækkeopløsningen. Fortegnet er (-1)^(r+s) hvor r og s er henholdvis række- og søjlenummer for komplementet A_rs til elementet a_rs.

Du må desværre begive dig ud i en grundlæggende bog om lineær algebra. Det vil føre for vidt at skulle undervise i det her.

Svar #11
17. februar 2006 af Norn (Slettet)

Okay. Tak igen!

Skriv et svar til: Udledning af matrix til at finde 2.gradspolynomium når tre punkter er givet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.