Kemi

Organisk kemi, navngivning og sådan noget

20. februar 2006 af IMB (Slettet)
Her er en opgave som jeg skal aflevere. Det er den sidste opgave, og jeg synes den er lidt svær. Så jeg ville blive rigtig glad, hvis der var nogen der ville se på dem :)

Opgaven lyder:
Når en alken tilsættes KMnO4 i sur opløsning, vil dobbeltbindingen blive kløvet. Carbonkæden bliver således delt på dette sted, og hver af de to dobbeltbindings-C'er opfører sig efter følgende regler:
Hvis der ikke sidder H på dobbeltbindings-C'et dannes en keton ved dette C, hvis der sidder netop et H dannes en carboxylsyre ved C'et og hvis der sidder to H'er dannes der CO2 og carbonkæden afkortes med et.

a) Hvilke molekyler dannes hvis pent-2-ten (2-penten) behandles med KMnO2 i sur opløsning ?

b) Hvilket molekyle vil give propanon og propansyre ?

c) Hvad er startmolekylet hvis produktet er 6-oxoheptansyre ?

Navngiv produkterne, hvis det er muligt og optegn strukturformel for både reaktanter og produkter. Reaktionskemaet skal IKKE skrive op.


------

Jeg kan ikke rigtig tegne strukturformlerne herinde (tror jeg også jeg har nogenlunde styr på), men jeg kan godt navngive dem.

a) CH3COOH (Eddikesyre eller ethansyre)

b) 2,3-diethyl-2-penten (der kan jeg vist ikke navngive den anderledes)

c) (Jeg mener oxo er dobbeltbundet O)
Jeg har lige tegnet den her ind for at være helt sikker. Det her er 6-oxoheptansyre, håber jeg :) Der er ikke H’er på, det er for besværligt
C
|
C=O
|
C
|
C
|
C
|
C
|
C=O
|
OH

Mangler der ikke noget? Burde der ikke være to produkter, eftersom dobbeltbindingen bliver kløvet?
Det bliver lidt udelukkelsesmetoden. Eftersom der kun er et produkt, så må der have været en dobbeltbinding ved det 7. C, så startmolekylet er:
6-oxo-7-octensyre
Hvordan skal jeg navngive den? Strukturformlen er den samme som før, bare med et C mere i den modsatte ende af carboxylsyredelen… Det er lettest at tegne strukturformlen, men det kan man jo ikke herinde. Håber I forstår hvad jeg mener :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. februar 2006 af Larsendrengen (Slettet)

a) Der dannes eddikesyre + propansyre


b) (CH3)2C=CHCH2CH3, 2-methyl-2-penten.

c) 1-methylcyclohexen

Brugbart svar (0)

Svar #2
20. februar 2006 af Larsendrengen (Slettet)

c) 2-methyl-octa-1,7-dien ville også give 6-oxoheptansyre, men så er der 2 C=C bindinger, og det ved jeg ikke om opgaven tillader. Ellers er det 1-methylcyclohexen som er det rigtige svar.

Svar #3
20. februar 2006 af IMB (Slettet)

Okay, det var da ikke så mange, jeg havde rigtige :)

Jeg havde lavet a rigtig, jeg glemte bare at skrive den ind. Men det var jo også den lette.

Heldigvis var jeg ikke den eneste, der havde problemer med den. Vi gennemgik hele opgaven i klassen i dag, der var tre der afleverede den (=de havde lavet den rigtig). Jeg kan ikke huske om dine resultater er det samme som dem vi fik i klassen, men det er det jo nok :)

Men vi fik også at vide, at det ikke var for 1g, så på den måde er min kemi-ære reddet... eller sådan noget :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. februar 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Jeg håber da også at mine resultater er lig med din lærers, for ellers har din lærer et problem :-)

Ja, du skal ikke fortvivle over dette. Dengang jeg havde kemi i gymnasiet (midtfirserne), havde vi ikke noget i den sværhedsgrad i 1 g.

Svar #5
21. februar 2006 af IMB (Slettet)

Nej, vores lærer er meget ambitiøs og vil have os til at lære alle mulige ting, vi ikke skal læse før 2.g.

Men på den anden side er han også de fleste fra min klasses yndlingslærer, og der er rigtig mange, der vælger kemi A (ikke mig!)

Brugbart svar (0)

Svar #6
21. februar 2006 af frodo (Slettet)

oxidation af dobbeltbindinger hører ikke gymnasiepensum til, så det lyder da godt nok til, at han er meget ambitiøs, men det kan dog afsløres, at opgaven er hentet fra plakatopgaverne fra årets kemiolympiade, såå..

Brugbart svar (0)

Svar #7
28. marts 2006 af keh37mzv (Slettet)

Jeg har et spørgsmål til b)

Først tegner jeg de to strukturer, og så "sætter jeg dem sammen". Så får jeg 1,1-dimethyl-1-buten.
Hvad gør jeg galt?

Brugbart svar (0)

Svar #8
28. marts 2006 af keh37mzv (Slettet)

Dum fejl... Dum, dum fejl.

Jeg har fundet ud af det. Et stof kan jo aldrig hedde noget med 1-[alkyl], så indgår den automatisk i den længste kæde.

Skriv et svar til: Organisk kemi, navngivning og sådan noget

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.