Matematik

en drillende ligning

21. februar 2006 af Stinnie (Slettet)
Hejsa. Den her ligning har jeg bøvlet med længe, så vil høre om der er nogen der vil hjælpe mig.. Her er den så:

U=300x + 200*(((360*100)/(pi*x^2))/360)*2pi*x

Den skal forkortes, så der fremkommer en 2.gradsligning.. Håber nogen vil hjælpe mig..
På forhånd tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. februar 2006 af SirBille (Slettet)

I parentesen gælder at (a/b)/c = a/(b*c) og så kan du forkorte 360 væk. Gør den lidt lettere..

Svar #2
21. februar 2006 af Stinnie (Slettet)

okay, mange tak. Mit nye problem er så at finde f´ af denne

U=300x + (125663,7061x/(pi*x^2))

Nogen der vil hjælpe, for kan ikke få den til at gå op.

Svar #3
21. februar 2006 af Stinnie (Slettet)

nogen der vil hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. februar 2006 af SirBille (Slettet)

altså (300x)' = 300

Så skal du finde den for brøken.

Du opdeler den i g og h.

Kender du regnereglen for hvordan man differentier en brøk?

Svar #5
21. februar 2006 af Stinnie (Slettet)

er det ikke den der
(f'*g-f*g')/g^2?

Brugbart svar (0)

Svar #6
21. februar 2006 af SirBille (Slettet)

jo.. :-)

Skriv om du får det til at lykkes...

Svar #7
21. februar 2006 af Stinnie (Slettet)

jeg har fået x=0,7714218999.
kan det passe at det er det x værdien mindst kan antage for at U bliver mindst mulig?

altså U=300x + (125663,7061x/(pi*x^2))

Brugbart svar (0)

Svar #8
21. februar 2006 af SirBille (Slettet)

hmm.. Det ser ud som om der er noget galt...

1) vis mig lige hvad du har fået f' til.

2) Længe leve Graph! Jeg kan dybt anbefale dig at bruge programmet graph til at lave skitser med, så kan du lige tjekke om det passer noglelunde. Det er et gratis program, som vidst også kan hentes her fra siden..

Brugbart svar (0)

Svar #9
21. februar 2006 af SirBille (Slettet)

mit bud for at få det globale minimumsted vil være x = 11,5 altså sådan ca.!!!

Svar #10
21. februar 2006 af Stinnie (Slettet)

hvordan det?

Brugbart svar (0)

Svar #11
21. februar 2006 af SirBille (Slettet)

hvordan hvad?

Svar #12
21. februar 2006 af Stinnie (Slettet)

hvordan du får det til 11,5

Brugbart svar (0)

Svar #13
21. februar 2006 af SirBille (Slettet)

Det er et skud på tasken. Kan du ikke regne med, men ville skyde på at det er der omkring når jeg kigger på Graph..

Men prøv at komme med din f' så vi alle kan være med :-)

Så kigger vi lige på det..

Svar #14
21. februar 2006 af Stinnie (Slettet)

jeg får
f'=300 - ((-663904,6457x^2 +394784,1759)/(pi*x^2)^2)

Brugbart svar (0)

Svar #15
21. februar 2006 af SirBille (Slettet)

hmm.. det er lidt svært at se.. Men hvad laver de -'er der fx?

Du har brugt
(f/g)' = (f'*g-f*g')/g^2

ikke?

Svar #16
21. februar 2006 af Stinnie (Slettet)

undskyld, jeg får
f'=300 + ((-663904,6457x^2 +394784,1759)/(pi*x^2)^2)
men jo jeg har brugt den der og så har jeg lagt de 300 til.


Brugbart svar (0)

Svar #17
21. februar 2006 af SirBille (Slettet)

hmm.. kan ikke lige se det for mig med de tal du bruger. Men nu tager vi den fra bunden.

Hvis du har:
U=300x + (125663,7061x/(pi*x^2))

Så siger vi at vi har funktionen:

U = ax + g(x)/h(x)

Hvor a = 300
g(x) = 125663,7061x
h(x) = pi*x^2

Så får vi:

U' = a + (g'*h-g*h')/h^2
= 300 + ( (125663,7061*pi*x^2) - (125663,7061x * 2*pix) ) / (pi*x^2)^2

Er vi enig så langt, eller er der en af os der har lavet en fejl. Kan jo også godt være mig :-)

Svar #18
21. februar 2006 af Stinnie (Slettet)

vi er enige så langt.. men hva nu, når vi så skal finde x- værdien´.. det sættes lig 0, men hva så?

Brugbart svar (0)

Svar #19
21. februar 2006 af SirBille (Slettet)

ja så skal x jo isoleres i den ligningen ovenover hvor U' = 0..

Jeg vil umidbart skyde på at du har lov til at bruge din regnemaskines SOLVE funktion.. Jeg har desværre ikke tid til at sidde og løse den nu.. Men prøv at bruge den funktion og skriv hvad du får, så ser vi på om det kan bruges til noget? :-)

Brugbart svar (0)

Svar #20
21. februar 2006 af SirBille (Slettet)

Jeg får det til 11,547005381

Rimelig tæt på mig gæt med 11,5 :-)

men så skal du jo bagefter lige tjekke monotoniforholdene..

Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.