Kemi

giftig gas?

13. marts 2006 af kubbi (Slettet)
Hey, hvis NaN3 + syre udvikler giftig gas, hvordan sker det så?
Sådan her:?

NaN3 + H3O+ -> NO + NaH + H2 + N2???

er helt blank, det er et rent gæt?

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. marts 2006 af Larsendrengen (Slettet)

NaN3 + H+ --> Na(+) + HN3 (g)

Det er underordnet hvilken syre man anvender. Derfor har jeg kun skrevet H+.
Det er IKKE ammoniak (NH3).

HN3 hedder azoimid, og er meget giftigt og ikke mnidst eksplosiv gas, som kan detonere ret så voldsomt ved stød og opvarmning.

Brugbart svar (0)

Svar #2
14. marts 2006 af appelsin (Slettet)

Hvordan tegnes struklturformlen for HN3?
Det lyder meget interessant. N kan da umuligt danne tre bindinger i det tilfælde?

Brugbart svar (0)

Svar #3
14. marts 2006 af frodo (Slettet)

Den består af azidionen og et H:

azidionen tegnes oftest sådan:

(-)N=N(+)=N(-)

altså en struktur hvor de terminale N'er har en ladning på -1 mens det centrale N har en ladning på +1

Det rigtige billede fås dog bedst ved at tegne resonansstrukturer af ovenstående, såsom:

N(2-)-N(+)_=N

_= skal forstås som en tripelbinding

Brugbart svar (0)

Svar #4
14. marts 2006 af frodo (Slettet)

dvs alt i alt:

HN=N(+)=N(-) <--> (-)N=N(+)=NH <--> HN(-)-N(+)_=N <--> osv

Brugbart svar (0)

Svar #5
14. marts 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Det er rigtigt at man kan tegne resonansstrukturer af azid-ionen, men i dette tilfælde er det faktisk underordnet da de ikke har nogen betydning i den faktisk struktur.

Både beregninger og Røntgenstrukturer af azid-ion forbindelser, viser at den er helt symmetrisk og at der er lige stor negativ ladningstæthed i hver ende.

Så den reele struktur er: (-)N=N(+)=N(-) som du først angav.

Brugbart svar (0)

Svar #6
14. marts 2006 af appelsin (Slettet)

Men bliver molekylet så ikke ladet?

Brugbart svar (0)

Svar #7
14. marts 2006 af frodo (Slettet)

Nej..

Den positive ladning opvejer den negative:

HN=N(+)=N(-)

Brugbart svar (0)

Svar #8
14. marts 2006 af appelsin (Slettet)

Nå ja.
Men er det molekyle "stabilt"?

Brugbart svar (0)

Svar #9
15. marts 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Termodynamisk set, nej. Men kinetisk set jow, for den ligger lige på vippen hvor der ikke skal ret meget aktiveringsenergi før den knalder af.
I gas form er den ikke nær så farlig som i væskeform. HN3 koger ved 37 grader C, og er noget man ikke skal forsøge at isolere.

Men stoffet anvendes i nogle vigtige reaktioner i organisk syntese, hvor man danner det udfra NaN3 + svovlsyre + et passende opløsningsmiddel.

Azider af tungmetaller (Cu, Pb, Ag osv) er alle ekstremt eksplosive og trykfølsomme.

Skriv et svar til: giftig gas?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.