Matematik
Haster - en linje givet ved parameterfremstilling
15. marts 2006 af
andreasc (Slettet)
Hej, jeg skal op i terminsprøve i mat i morn, og er blevet lidt i tvivl om en opgave UDEN hjælpemidler: den lyder således:
x -1 3
( ) = ( ) + t( )
y 3 -2
Bestem en ligning for l
det jeg selv er kommet frem til, men som jeg ikke ved at rigtigt er:
x = 0 <=> 0 = -1 + 3t <=> t = 1/3
y = 0 <=> 0 = 3 - 2t <=> t = 3/2
er det rigtigt "so far" ? hvis det er / ikke er fortæl mig hvad jeg skal gøre videre.
på forhånd tak !
x -1 3
( ) = ( ) + t( )
y 3 -2
Bestem en ligning for l
det jeg selv er kommet frem til, men som jeg ikke ved at rigtigt er:
x = 0 <=> 0 = -1 + 3t <=> t = 1/3
y = 0 <=> 0 = 3 - 2t <=> t = 3/2
er det rigtigt "so far" ? hvis det er / ikke er fortæl mig hvad jeg skal gøre videre.
på forhånd tak !
Svar #2
15. marts 2006 af andreasc (Slettet)
tror jeg ved det nu:
3 over minus 2 er retningsvektoren, og for at finde ligningen for l, skal jeg finde normalvektoren, der er: 2 over 3
derfra siger jeg: 2(x+2) - 3(y-3) = 0
er det rigtigt ?
3 over minus 2 er retningsvektoren, og for at finde ligningen for l, skal jeg finde normalvektoren, der er: 2 over 3
derfra siger jeg: 2(x+2) - 3(y-3) = 0
er det rigtigt ?
Svar #3
15. marts 2006 af ploaupripnree (Slettet)
Jeg *tror* ikke, man kan bruge normalvektoren for at finde ligningen for l...
Du burde måske i stedet starte med at skrive de to udtryk for x og y:
x = -1+3t og y = 3-2t
Bagefter skal du isolere t i hver af disse udtryk:
t=(x+1)/3 og t=(-y+3)/2
Da t er den samme for begge udtryk, kan du gøre dem lige til hinanden:
(x+1)/3 = (-y+3)/2
Derefter forvandler du dette ligning til en ligning for en linje, af typen y=ax+b :)
Du burde måske i stedet starte med at skrive de to udtryk for x og y:
x = -1+3t og y = 3-2t
Bagefter skal du isolere t i hver af disse udtryk:
t=(x+1)/3 og t=(-y+3)/2
Da t er den samme for begge udtryk, kan du gøre dem lige til hinanden:
(x+1)/3 = (-y+3)/2
Derefter forvandler du dette ligning til en ligning for en linje, af typen y=ax+b :)
Svar #4
15. marts 2006 af rostock (Slettet)
#2 - du har retningsvektoren, og du skal finde tværvektoren til denne, som netop er normalvektoren. En ligning for en linie er givet ved 0 = a(x-x_0) + b(y-y0) + c, hvor (a,b) er normalvektoren, og punktet P er P(x_0,y_0), så ja, du har ret. Punktet P finder du i parameterfremstillingen, og det er P(-1,3)
Skriv et svar til: Haster - en linje givet ved parameterfremstilling
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
