Matematik

Funktion af f(x)=b*a^x

09. maj 2006 af Nowa (Slettet)
I en opgave uden hjælpemidler:

Grafen for en funktion f af typen f(x)=b*x^a går gennem punkterne A(2,80) og B(4,640).

Bestem tallene a og b.

Hvordan lyder den formel man kan bruge til det...? - i min math bog kan jeg kun finde eksempler på typen f(x)=b*a^x...

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. maj 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

Det er bare at indsætte de to punkter i forskriften, og så kan du dividere det ene udtryk med det andet, hvorved du kan bestemme den ene ubekendte. Denne værdi indsætter du så i en af ligningerne for at finde den anden ubekendte.

Brugbart svar (0)

Svar #2
09. maj 2006 af Chimer (Slettet)

Det hedder en potens funktion btw :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. maj 2006 af 05jaal (Slettet)

a=x2-x1kvadratrod y2/y1


b= y1/a^x1

Brugbart svar (0)

Svar #4
09. maj 2006 af Chimer (Slettet)

#3

Er det ikke formlerne til eksponetielle funktioner:

f(x)=b * a^x

Eller er det bare mig der har misset at de os kan bruges til potensfunktioner?

Brugbart svar (0)

Svar #5
09. maj 2006 af 05jaal (Slettet)

jo, nu kommer jeg også i tvivl

men er ret sikker på, at det må være eksponentialfunktioner.
Tror ikke, at du kan få nogen spørgsmål omkring så store tal i en opg. uden hjælpe middler .
så skal du til og bruge log.

Svar #6
09. maj 2006 af Nowa (Slettet)

#2
Takker... :)

#1
Øhh... Okay...

Så f.eks. med punktet A(2,80), så gør jeg således

f(80)=b*x^2 ??

Så har jeg jo stadig to ubekendte...

Brugbart svar (0)

Svar #7
09. maj 2006 af 05jaal (Slettet)

Nej.. nu er jeg sku sikker på, at det er en eksponential.

en potensfunktion hedder: b*x^a

Brugbart svar (0)

Svar #8
09. maj 2006 af 05jaal (Slettet)

a = 4-2 kvadratrod 640/80


b = 80/2^a

tror jeg!

Svar #9
09. maj 2006 af Nowa (Slettet)

#8
Javel ja, men det er jo en opgave uden hjælpemidler, og hvis jeg nu lige fusker, og tar 4-2sqrt(640/80) på lommeregneren, giver det a=2,828427125

De kan da ikke forvente, at man skal kunne regne den slags i hovedet...??

Brugbart svar (0)

Svar #10
09. maj 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#6:
Det er heller ikke det jeg siger, at du skal gøre.

Af A(2,80) fås, at

f(x) = b*x^a => 80 = b*2^a [*]

og af B(4,640) fås, at

f(x) = b*x^a => 640 = b*4^a [**]

Divider nu [**] med [*], så fås at

640/80 = (b*4^a)/(b*2^a) =>
8 = 4^a/2^a =>
8 = (4/2)^a =>
8 = 2^a =>
a = 3

Så indsætter du denne værdi i en af ligningerne; lad os sige [*]:

80 = b*2^3 =>
80 = b*8 =>
b = 10

Altså er

f(x) = 10*x^3

Svar #11
09. maj 2006 af Nowa (Slettet)

Så forskriften for grafen lyder:

f(x)=11,2628573*x^2,828427125

Well, den havde jeg nok ikke kunnet regne UDEN hjælpemidler... Så der må jo ligge en fejl et sted...

Svar #12
09. maj 2006 af Nowa (Slettet)

#10
Aaaaarh, okay.... :) Nu tror jeg har den så...
Tak for hjælpen...!

Brugbart svar (0)

Svar #13
09. maj 2006 af lany (Slettet)

Man kan ikke bruge de formler, der nævnes, da der ikke er tale om en eksponentiel funktion.

Indsæt punkterne, og få to ligninger med to ubekendte. Man finder:

80=b*2^a og 640=b*4^a

Disse ligninger skal løses. Se også #1.

Brugbart svar (0)

Svar #14
10. maj 2006 af Pirate (Slettet)

Vær opmærksom på at forskriften hedder
f(x)=b*x^a og IKKE f(x)=b*a^x

Dvs at man ikke kan bruge den gængse formel til beregning af a og b.
Her kan man gøre som lany eller man kan gøre følgende:

a=(ln(y2)-ln(y1))/(ln(x2)-ln(x1))

og

b=y2/x2^a
eller
b=y1/x1^a

I dette tilfælde bliver forskriften f(x)=b*x^a går gennem punkterne A(2,80) og B(4,640) følgende:

a=(ln(640)-ln(80))/(ln(4)-ln(2))
a=(ln(640/80))/(ln(4/2))
a=ln(80)/ln(2)

b er:

b=80/2^(ln(80)/ln(2))

f(x)=(80/2^(ln(80)/ln(2)))*x^ln(80)/ln(2)






Brugbart svar (0)

Svar #15
10. maj 2006 af Pirate (Slettet)

Lige en ændring/tilføjelse:

640/80 er selvfølgelig lig 8 og IKKE 80. Min fejl. Nå men til tilføjelsen:

a=ln(8)/ln(2) kan omskrives til:

a=ln(2^3)/ln(2) der yderligere kan omskrives til:

a=3

Derved bliver b:

b= 80/2^3

b=10

Dvs:

f(x)=10*x^3

Brugbart svar (0)

Svar #16
10. maj 2006 af ibibib (Slettet)

#14

Det er ikke helt rigtigt.
640/80=8.

Og så er
a=ln8/ln2=3ln2/ln2=3 som allerede beregnet i #10.

Brugbart svar (0)

Svar #17
10. maj 2006 af ibibib (Slettet)

#15 ja, det gør mit indlæg overflødigt.

Skriv et svar til: Funktion af f(x)=b*a^x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.