Matematik

Eksponentielfunktion - hva gør jeg galt?

10. maj 2006 af Stine pigen (Slettet)
Jeg har en opgave hvor jeg skal finde konstanterne til f(x)=b*a^x

Udfra disse data

0 1 2 3 4 5
5,1 10,1 21,9 46,3 84,3 141,7

får jeg min forskrift til at blive

f(x)=5,36*1,97^x

Da jeg så vil tjekke om ligningen er sand sætter jeg punktet 4 ind på x'ets plads i ligningen og får ikke 84,3 men derimod 80,84. Nogle der kan fortælle mig hvorfor? Jeg har også prøvet med alle decimalerne for b-ledet og a-ledet....

På forhånd mange tak...

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. maj 2006 af ibibib (Slettet)

f(x) er kun med tilnærmelse eksponentiel, så tallene vil passe helt.

Brugbart svar (0)

Svar #2
11. maj 2006 af www.Lektie-Hjaelp.dk (Slettet)

f(0)=b*a^0=b*1=5,1 derfor er b=5,1 og ikke 5.36!

Håber det hjælper dig lidt videre.

Mvh
www.Lektie-Hjaelp.dk

Brugbart svar (0)

Svar #3
11. maj 2006 af mathon

på en lommeregner, der kan beregne regressionskonstanter fås

f(x)=5.364385*1.970303^x

her har du lidt flere decimaler at afprøve med. Men - som #1 kommenterer: "f(x) er kun med tilnærmelse eksponentiel, så tallene vil IKKE passe helt". (Han havde glemt et IKKE).

Brugbart svar (0)

Svar #4
11. maj 2006 af www.Lektie-Hjaelp.dk (Slettet)

Det er en super ide at plotte både datasættet og f(x), derved kan man netop se, at lommeregneren ikke er helt ved siden af med sin foreskrift. Hovedparten af punkterne skulle fordelse sig meget tæt på f(x). Og, så er der vel ikke mere at sige om denne opgave.

P.s. Undskyld forvirringen, det er bare oplagt at se, at det første punkt absolut ikke stemmer 100% med forskriften.

Skriv et svar til: Eksponentielfunktion - hva gør jeg galt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.