Matematik

Funktion - find x, hvad gør jeg forkert?

17. maj 2006 af LiquerEyes (Slettet)
Dette er en opgave om vands kogepunkt afhængig af tryk.

Kogepunktet f(x) som funktion af trykket x:

f(x)=(4998,2/13,4-ln(x))-273

Ved hvilket tryk er vands kogepunkt 85 grader.

Jeg har fundet frem til følgende, men facit er ikke korrekt (skal gi' 0,57). Hvad gør jeg forkert?

85=(4998,2/13,4-ln(x))-273 <=>
358=4998,2/13,4-ln(x) <=>
4998,2/358=13,4-ln(x) <=>
(4998,2/358)-13,4=-ln(x) <=>
-e^((4998,2/358)-13,4)=-e^-ln(x) <=>
x afrundet til -1,75

Samme opgave:

Det approksimerede førstegradspolynomium for f i tallet x0=1,00 kaldes p. Bestem en regneforskrift for p???

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. maj 2006 af ibibib (Slettet)

Jeg går ud fra at parenteserne skal være som her:
f(x)=4998,2/(13,4-ln(x))-273.

Din fejl er placeringen af et minus:

e^(-(4998,2/358-13,4)).

Brugbart svar (0)

Svar #2
17. maj 2006 af Draagslag (Slettet)

#0

(4998,2/358)-13,4=-ln(x)

Gang igennem med -1 her, så er x nemmere at isolere.

Svar #3
17. maj 2006 af LiquerEyes (Slettet)

tusind tak for hjælpen, så gav det mere mening :-) I kan ikke hjælpe mig med opgave 2?

Brugbart svar (0)

Svar #4
17. maj 2006 af ibibib (Slettet)

Du skal finde tangentens ligning. Benyt brøkreglen til at bestemme f'(x).

Svar #5
17. maj 2006 af LiquerEyes (Slettet)

Super! Så gik det som smurt :-) Det er lige om at læse og forstå opgaven korrekt...

Skriv et svar til: Funktion - find x, hvad gør jeg forkert?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.