Matematik

uden hjælpemidler

18. maj 2006 af ria (Slettet)
1) en funktion f er proportional m en potensfunktion, og f(2)=5 og f(4)=5/4
Bestem en forskrift for f..

jeg forstår ikke opgaven..

2) jeg skal gør rede for at funktionen f(x)=x(e^2x + e^x) er løsningen til differentialligningen dy/dx=y(1+(1/x)) + xe*2x)..

jeg har fundet differentialkvotent for f som er f'(x)= 2xe^2x+e^2x+xe^x+e^x
men jeg kan ikke få den til at være på samme "form", som det er angivet i differentialligningen.

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. maj 2006 af ibibib (Slettet)

1) Funktionen har forskriften y=b·xª.
Fremskrivningsfaktoren på x-koordinaterne er 4/2 = 2.
Fremskrivningsfaktoren på y-koordinaterne er (5/4)/5 = 1/4.
Du bestemmer derefter a ved at løse ligningen
1/4 = 2ª.
Alternativt kan du bestemme a vha formlen.

b=f(1).

2)Skal gangetegnet * være en hat^?
Hvis ja, så er f'(x) korrekt.

Det nemmeste er at gange højresiden ud. Den vil så være lig med venstresiden.

Brugbart svar (0)

Svar #2
18. maj 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

Ad 1)
Det betyder, at

f(x) = bx^a

hvor a og b er konstanter.


Ad 2)
Du har differentieret korrekt, så prøv at skriv dine mellemregninger, så vi kan se hvor problemet opstår.

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. maj 2006 af stumpL (Slettet)

#1
forstår ikke det du gør med fremskrivningsfaktor...
tager du bare y2/y1 ?

1/4=2^a
hvirdan finder du a??

Brugbart svar (0)

Svar #4
18. maj 2006 af ibibib (Slettet)

Ja.

Prøver mig frem. først med a=-1 derefter med a=-2 som passer. Tallene bliver ikke sværere uden hjælpemidler. Denne opgave er ver allerede i overkanten.

Brugbart svar (0)

Svar #5
18. maj 2006 af stumpL (Slettet)

kan a findes på denne måde:
log(1/4)=a*log(x)
a=log(1/4)/log(x)
?+

Brugbart svar (0)

Svar #6
18. maj 2006 af ibibib (Slettet)

ver -> vel

Brugbart svar (0)

Svar #7
18. maj 2006 af stumpL (Slettet)

ja eller nej

Brugbart svar (0)

Svar #8
18. maj 2006 af ibibib (Slettet)

#5
Nej, men
log(1/4)=a*log(2)
a=log(1/4)/log(2)
a=-log(4)/log(2)=-2

Brugbart svar (0)

Svar #9
18. maj 2006 af stumpL (Slettet)

hvordan -log(4)???

Brugbart svar (0)

Svar #10
18. maj 2006 af ibibib (Slettet)

log(1/4) = log(4-¹) = -log(4)

Brugbart svar (0)

Svar #11
18. maj 2006 af stumpL (Slettet)

men det kan man da ikke regne i hovedet..
keg ved ikke hvad -log(4) og hvad log(2) er i hovedet...

Brugbart svar (0)

Svar #12
18. maj 2006 af ibibib (Slettet)

-log(4) = -log(2²) = -2log(2).
Nu kan du forkorte med log(2) i brøken.

Brugbart svar (0)

Svar #13
18. maj 2006 af stumpL (Slettet)

ahh så a=-2

Brugbart svar (0)

Svar #14
18. maj 2006 af ibibib (Slettet)

ja

Brugbart svar (0)

Svar #15
18. maj 2006 af stumpL (Slettet)

Sådan noget kan jeg ikke overskue til eksamen..

Brugbart svar (0)

Svar #16
18. maj 2006 af ibibib (Slettet)

Prøv at gøre som i #4

Brugbart svar (0)

Svar #17
18. maj 2006 af stumpL (Slettet)

men i #4 gætter du jo bare hvad a skal være...

Brugbart svar (0)

Svar #18
18. maj 2006 af LasseL (Slettet)

ok, så får man y=2*x^-2 eller hvordan?

Brugbart svar (0)

Svar #19
18. maj 2006 af ibibib (Slettet)

y=20·x^(-2)

Brugbart svar (0)

Svar #20
18. maj 2006 af LasseL (Slettet)

hvor kommer de 20 fra?

Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.