Matematik

uden hjælpemidler

18. maj 2006 af rizza (Slettet)
Nogen der kan hjælpe mig med opg 10.?

http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/sommer05/syge05/UD0588.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. maj 2006 af css (Slettet)

Højden: Her bruges pythagoras, (1/2*4 for den ene katede.

bestem x: den er mere tricy og har selv svært ved at gennemskue den helt, men tror man skal man f.eks. kan sige noget om ens vinkler.. :S hvis det hjalp noget overhovedet

Brugbart svar (0)

Svar #2
18. maj 2006 af Draagslag (Slettet)

Trekanten er ligebenet, altså kan h bestemmes ved hjælp af pythagoras, idet du kan bestemme den ene katede til 4/2 = 2, fordi det er en ligebenet trekant.

Spm. 2

Hint: Den store trekant er ensvinklet med den lille som ligger "oven" på kvadratet.

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. maj 2006 af eightx2 (Slettet)

Da det er en ligebenet trekant ved man, at højden deler trekanten i to lige store trekanter - altså, du har en trekant med siderne sqrt(40) og 2. Brug Pythagoras til at finde den sidste side (højden).

Svar #4
18. maj 2006 af rizza (Slettet)

Men hvordan finder jeg så x?

Brugbart svar (0)

Svar #5
18. maj 2006 af Liquidizer (Slettet)

Noget med forhold er det vel #2 hentyder til. Man kan vel godt regne den lille trekants grundlinje ud

Brugbart svar (0)

Svar #6
18. maj 2006 af Mars Volta (Slettet)

udnyt at der gælder om de to trekanters forhold:

6/4=x/(2-0,5x)


Jeg får x=12/7

Svar #7
18. maj 2006 af rizza (Slettet)

Hvilke to trekanter? Jeg er slet ikke med ;)

Brugbart svar (0)

Svar #8
18. maj 2006 af Draagslag (Slettet)

Højden i den store trekant er h, som du har fundet i den første opgave. Grundelinien er 4.

I den lille trekant er højden h - x, og grundlinien er x.

Da de er ensvinklede, er forholdet mellem dem ens. Prøv selv at komme videre.

Svar #9
18. maj 2006 af rizza (Slettet)

Et lille hint mere please ;)

Brugbart svar (0)

Svar #10
18. maj 2006 af Draagslag (Slettet)

Envinklede trekanter, betyder at forholdet mellem de sider, som svarer til hinanden er ens, dvs.

4/x = h/(h-x), hvor du kender h, og så kan x isoleres.

Svar #11
18. maj 2006 af rizza (Slettet)

4/x = h/(h-x)

Men hvis jeg ganger overkors kommer x i alle leddene

Brugbart svar (0)

Svar #12
18. maj 2006 af Draagslag (Slettet)

#11

4/x = h/(h-x) <=> 4h-4x = hx, hvor du kender h. Indsæt denne, og isoler nu x.

Svar #13
18. maj 2006 af rizza (Slettet)

tak

Skriv et svar til: uden hjælpemidler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.