Matematik

gør jeg det rigtigt?

27. maj 2006 af Krakatau7 (Slettet)
differentialligning:

y/y^2+1*y' = (1/2)x^-1
separerer (og fixer y-siden)
S y*(y^2+1)^-1*dy = S (1/2)x^-1*dx

substitution:
t=y^2+1
dt=2y

(1/2)S 2y*(y^2+1)^-1 = (1/2)S x^-1

(1/2)S t^-1 = (1/2)S x^-1

S t^-1 = S x^-1

ln(t) = ln(x)+k

ln(y^2+1) = ln(x)+k

e^ln(y^2+1) = e^(ln(x)+k)

y^2+1 = x+e^k

y = sqrt x*e^k-1

Har jeg fundet den rigtige løsning til denne differentialligning?

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. maj 2006 af Sansnom (Slettet)

Du har en skrivefejl i "x+e^k", men du retter den selv i den næste linie.

Desuden mangler du paranteser flere steder - både i selv opgaven og til sidst i din løsning.

Løsningen er: y^2=cx-1. Afhængigt af, hvilket punkt du skal have løsningen igennem, bliver det så en + eller - kvadratroden, som er den specifikke løsning.

Du mangler også at se på definitionsmængden.

Svar #2
27. maj 2006 af Krakatau7 (Slettet)

y^2+1 = x*e^k

y^2 = x*e^k-1

Jeg er ikke helt med, men er *e^k en konstant du vælger at kalde c

y^2 = x*c-1

??

Svar #3
27. maj 2006 af Krakatau7 (Slettet)

y^2+1 = x*e^k

y^2 = x*e^k-1

Jeg er ikke helt med, men er e^k en konstant du vælger at kalde c

y^2 = x*c-1

??

Svar #4
27. maj 2006 af Krakatau7 (Slettet)

det var så lige det samme indlæg jeg lavede med en lille rettelse i *e^k til e^k


slutteligt:
y = (+-)sqrt(xc-1)

?

Brugbart svar (0)

Svar #5
27. maj 2006 af Sansnom (Slettet)

Ja, c=e^k (sådan gør man ofte i differential ligninger).

Skal du bestemme den fuldstændige løsning eller har du en punkt, den skal gå gennem?

Hvis det er den fuldstændige løsning, vil jeg sige, at du har fundet den. Du mangler så blot at opskrive definitionsmængden.

Svar #6
27. maj 2006 af Krakatau7 (Slettet)

der er ikke noget punkt...

mht til definitionsmængden, så ved jeg ærligt talt ikke hvad jeg skal gøre.

håber du har mere krudt til at hjælpe mig med den.

Brugbart svar (0)

Svar #7
27. maj 2006 af Sansnom (Slettet)

Hmm, vi overså vist en detalje.

Stamfunktionen til x^-1 er ikke ln(x), men ln|x|. Det betyder godt nok ikke det store, da c blot kan vælges med passende fortegn afhængigt af fortegnet på x, men alligevel.

Mht definitionsmængden. Kig på kvadratroden - man kan jo ikke tage en sådan af alle tal. Udtryk så x vha c, så kvadratroden ikke giver problemer.

Må jeg spørge, hvor du har den konkrete opgave fra?

Svar #8
28. maj 2006 af Krakatau7 (Slettet)

jeg har opgaven fra min bog.

Bogens facitliste til opgaven skriver dog:

y =(+-)sqrt(e^2k-1)


definitionsmængden er alle reelle tal større end 1, korrekt?

Brugbart svar (0)

Svar #9
28. maj 2006 af Sansnom (Slettet)

Mener du ikke,
y =(+-)sqrt((e^k)x-1)?

Ellers er jeg ikke med på, hvor x blev af.

Efter min mening, er det korrekte nu med nummerisk værdi om x, men det kan du jo debatere med din lærer om :)

Mht Dm skal c|x|-1>=0, så |x|>=1/c.

Dvs, at Dm= ]-uendeligt; -1/c] U [1/c;uendeligt[

For en specifik løsning, vil man så blot benytte det ene af de to intervaller (sådan har man nu engang valgt at gøre det i gymnasiematematikken, selvom det godt kunne være anderledes).

Svar #10
28. maj 2006 af Krakatau7 (Slettet)

facit er: y= +-sqrt(e^2k*x-1)

så kom x'et på.


Brugbart svar (0)

Svar #11
28. maj 2006 af Sansnom (Slettet)

Hvor kom 2-tallet fra? (i e^2k)

Svar #12
28. maj 2006 af Krakatau7 (Slettet)

det står i min facitliste. Jeg spurgte om netop denne opgave alene af den årsag at jeg ikke kan finde et 2'tal i mine beregninger.


ved ikke om jeg har substitueret helt korrekt.

Brugbart svar (0)

Svar #13
28. maj 2006 af Sansnom (Slettet)

Din løsning er god nok.

På samme måde, som jeg kan sætte c=e^k, kan vi også lave konstanten om til e^2k - det er jo bare en anden konstant. Hvorfor din facitliste så har gjort det, er mig uforståeligt.

Vend endeligt tilbage, når/hvis du har snakket med din lærer både om det, og om |x| :)

Skriv et svar til: gør jeg det rigtigt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.