Matematik

Sammenhæng mellem potens- og eksponentielvækst

01. juni 2006 af frode_88 (Slettet)
Jeg ville høre om der er nogle, der kan fortælle mig hvad der er tilfælles mellem eksponentielvækst og potens...
Har fået stillet et eksame spg. med det, men ved sku ikke lige...

Svar #1
01. juni 2006 af frode_88 (Slettet)

eller der står " Du skal Specielt sammenligne potensvækst med eksponentielvækst"

Brugbart svar (0)

Svar #2
01. juni 2006 af mathon

...du erindrer sikkert, at en eksponentialfunktion
udtrykkes
y=b*a^x, hvor betegnelsen skyldes, at det er eksponenten, x, som varier, mens roden, a er konstant.

Hvis nu a udtrykkes som 1 plus noget mere, (1+r),
har du
udtrykket
y=b*(l+r)^x.

Hvis du KUN skal bruge (l+r)^x i sammenhænge, hvor x altid er hel, er n (numerus) måske mere velvagt,
hvorfor
y=b*(l+r)^n.

Dette er oftest tilfældet i sammenhænge, hvor du drøfter frem og tilbageskrivning af k(apitaler)
altså
har brug for tydeligt at sammenligne k til ét tidspunkt, k1, med k frem-/tilbageskrevet til et andet, k2,

k forsynet med et index (sub-script).

Hvis b skal betyde k til begyndelsestidspunktet - termin nr 0 - ville det nok være mere illustrativt at udskifte b med ko, y=ko*(1+r)^n.

Hvis y skal betyde k til et andet tidspunkt - n terminer før eller senere minus for før og plus for senere - ville det nok være mere illustrativt at udskifte y med kn (n som index),

y=ko*(1+r)^n
bli'r
til
kn=ko*(1+r)^n


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. juni 2006 af TF (Slettet)

#1
Jeg ville starte med at tegne de to funktioner, f.eks. b=1 og a=3 i:
fp(x) = b * x^a potens
fe(x) = b * a^x exponentiel

du vil se at exponentiel vækst er kraftigere end potensvækst for x -> oo.
I ovenstående eksempel vil de to funktioner tangere hinanden i (3,27). Men allerede for x = 4 vil fe(4) være (81-64)/64 ~ 27% større.

Brugbart svar (0)

Svar #4
01. juni 2006 af mathon

efter indlæg #1, som jeg først ser nu efter "indskudet" af #2, har jeg fået styrket mistanke om, at det er et andet spor:


I: eksponentiel vækst: y=b*a^x
og
II:potensvækst: y= b*x^a

umiddelbart svært at sige,
men
en logaritmering

III: log(y)=log(a)*x+log(b)
og
IV: log(y)=a*log(x)+log(b)
viser,
at forskellen ligger i, hvilket udtryk,
V: log(a)*x (taget fra III)
eller
VI: a*log(x) (taget fra IV),
der - for fastholdt a
vokser "mest", når x går mod uendelig
(praktisk: i sammenligningen at lade a være 10).
ALTSÅ:
er det log(10)*x eller 10*log(x),
d.v.s.
x eller 10*log(x) som vokser "mest" for
x gående mod uendelig?

en grafisk løsning
viser, at
for xfor 1.37og for x>10 vokser ............




Skriv et svar til: Sammenhæng mellem potens- og eksponentielvækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.