Matematik

eksponentialfunktioners egenskaber

11. juni 2006 af Anaa (Slettet)
hej...
Har fået følgende krav stillet:

"Du skal behandle eksponentialfunktioners egenskaber og sammenhængen mellem logaritme- og eksponentialfunktion."

Nogele venlige sjæle, der kunne hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. juni 2006 af Kim Svenningsen (Slettet)

Det er sgu meget at spørge om på få linjer. Logaritme- og eksponentialfunktioner er jo hinandens omvendete funktioner, og er begge strengt voksende. Du kan kun tage logaritmen til positive tal, mens eksponentialfunktioner har hele R som defitionsmængde.
Var det ikke nemmere for dig at kigge i din matematikbog og se, hvad der stod der? Det er vel også det, din lærer gerne vil høre?

Svar #2
11. juni 2006 af Anaa (Slettet)

jeg har rimligvis styr på næsten alt af det jeg spørger, men problemet er at jeg ikke ved hvordan man behandler eksponentialfunktioners egenskaber.

Brugbart svar (0)

Svar #3
11. juni 2006 af ibibib (Slettet)

#1 Logaritme- og eksponentialfunktioner er enten strengt voksende eller strengt aftagende.
Hvis grundtallet er større end nul er de strengt voksende og hvis grundtallet er mindre end nul er de strengt aftagende.

Brugbart svar (0)

Svar #4
11. juni 2006 af mathon

KORT:

For alle a E R+ og for alle x E R: eksister der en monoton eksponentialfunktion exp_a
med grundtal a – aftagende for a 0.
så Dm(exp_a)=R og Vm(exp_a)=R+

1) exp_a(x) = a^x, hvoraf exp_a(1)=a
2) exp_a(x+y)= exp_a(x)* exp_a(y) eller a^(x+y)=a^x)*a^y
3) exp_a(x)= exp(x*ln(a)) eller a^x=e^(x*ln(a))
4) exp’_a(x) = ln(a)* exp_a(x) eller (a^x)’=ln(a)*a^x
hvoraf
hvis a=e
(e^x)’=ln(e)*e^x =e^x
kort (e^x)’=e^x den naturlige eksponentialfunktion er sin egen afledede, (hvilket er nok så praktisk i mange integralsammenhænge.)

For alle a,x E R+ eksisterer der en monoton logaritmefunktion log_a med grundtal a – aftagende for a0.
så Dm(log_a)=R+ og Vm(log_a)=R
1) log_a(a)=1
2) log_a(x*y)= log_a(x)+ log_a(y)
3) log_a(x)=ln(x)/ln(a)
4) log’_a(x)=1/ln(a)*1/x

exp_a(log_a(x))=log_a(exp_a(x))=x

Brugbart svar (0)

Svar #5
11. juni 2006 af mathon

logaritmer
for a=e
5) ln'(x)=1/ln(e)*1/x
eller
ln'(x)=1/x
og
6) ln(x)=S1/xdx (fra 1 til x)

Skriv et svar til: eksponentialfunktioners egenskaber

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.