Matematik
2. gradsligning
29. august 2006 af
Miss La Di Da (Slettet)
Jeg skal løse flg. ligning:
x^2 = x^0,5
Hvor x skal være større el.= 0.
Jeg har løst den på flg. måde (vi vedtager at x = 4):
x^2 = x^0,5
= 4^2 - kvadratrod af 4
a= 4
b= 2
c= 0
Så beregnes diskriminanten:
d= 2^2-4*4*0
d= 4
x=-2+-kvadratrod af 4/2*4
x= 0 og x= 0,5
Kan dette passe?
Jeg skal løse flg. ligning:
x^2 = x^0,5
Hvor x skal være større el.= 0.
Jeg har løst den på flg. måde (vi vedtager at x = 4):
x^2 = x^0,5
= 4^2 - kvadratrod af 4
a= 4
b= 2
c= 0
Så beregnes diskriminanten:
d= 2^2-4*4*0
d= 4
x=-2+-kvadratrod af 4/2*4
x= 0 og x= 0,5
Kan dette passe?
Svar #1
29. august 2006 af Mitton (Slettet)
Du kan ved indsættelse af de fundne x-værdier se at det ikke kan passe. Jeg kan ikke lige se hvordan du kan vedtage at x=4. Hvis du gør det får du som du selv, næsten, skriver 4^2=sqrt(4) hvilket jo ikke passer da 16 ikke er lig 2.
Derimod kan du vælge at sætte både højre og venstre side i anden.
x^4 = x
:)
Derimod kan du vælge at sætte både højre og venstre side i anden.
x^4 = x
:)
Svar #2
30. august 2006 af Draagslag (Slettet)
En anden måde er at benytte nulreglen:
x² = x^0,5 <=>
x²-x^0,5 = = x^0,5(x^1,5 - 1) = 0 <=>
x^0,5 = V x^1,5 - 1 = 0... osv...
x² = x^0,5 <=>
x²-x^0,5 = = x^0,5(x^1,5 - 1) = 0 <=>
x^0,5 = V x^1,5 - 1 = 0... osv...
Svar #3
30. august 2006 af ahmadalmousawi (Slettet)
Sæt først udtrykket i anden potens og isoler x:
x^4-x=0 <=>
Derefter bruger du nulreglen ved at sætte x udenfor en parents:
x*(x^3-1)=0 <=>
x=0 og x^3-1=0 <=>
x=0 og x^3=1 <=>
Så tager du det tredje rod af 1, som så giver en:
x=0 og x=1
Altså er løsningsmængden:
L={0,1}
x^4-x=0 <=>
Derefter bruger du nulreglen ved at sætte x udenfor en parents:
x*(x^3-1)=0 <=>
x=0 og x^3-1=0 <=>
x=0 og x^3=1 <=>
Så tager du det tredje rod af 1, som så giver en:
x=0 og x=1
Altså er løsningsmængden:
L={0,1}
Skriv et svar til: 2. gradsligning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
