Fysik

Aktivitet - tid

02. september 2006 af elgen (Slettet)
31Si har halveringstid på 2,62 timer
Efter endt bestråling har prøven en aktivitet på 437 GBq.
Efter hvor lang tid er aktiviteten 10,0 kBq?

Skal jeg så sætte ind i formlen for aktivitet?
A = Ao * (½)^(t/T½)
og så isolere t ?

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2006 af Waterhouse (Slettet)

Lige præcis. Husk at omregne til Bq før du sætter ind i formlen.

Svar #2
02. september 2006 af elgen (Slettet)

det gør jeg ved at gange med henholdsvis 10^3 og 10^6 ikke?

Brugbart svar (0)

Svar #3
02. september 2006 af mathon

437 GBq.
10^4Bq = 437*10^9Bq * (½)^(t/2,62 t)

Svar #4
02. september 2006 af elgen (Slettet)

okay tak.
kan det så passe, at t = 8,42 timer ?

Brugbart svar (0)

Svar #5
02. september 2006 af mathon

nej
dit facit 8.42 timer er ca 3 halveringer.
Der skal mere end 3 halveringer til for at "ryge fra" 437*10^9 til 10^4.

Svar #6
02. september 2006 af elgen (Slettet)

det kan jeg godt forstå.
men hvad skal jeg så gøre når jeg har isoleret t? eller har jeg gjort det forkert?

Brugbart svar (0)

Svar #7
02. september 2006 af mathon

du har jo ikke vist det!

10^4Bq/(437*10^9Bq) =(½)^(t/2,62 hours)

(10^(-5)/437)=(1/2)^(t/2,62hours)
ln((10^(-5)/437))=(t/2,62hours)*ln(1/2),

hvor jeg har ændret enheden t(imer) til hours for ikke at blande tingene sammen.

Brugbart svar (0)

Svar #8
02. september 2006 af mathon

ln(a^n)=n*ln(a)

ln((1/2)^(t/2.62hours))=

t/2.62hours*ln(1/2)

Svar #9
03. september 2006 af elgen (Slettet)

når jeg har isoleret t har jeg:
t = (ln(A/Ao) / ln(½)) / T½
hvor A=10^4Bq, Ao=437^9Bq og T½=2,62t

når jeg regner det ud bliver t = 8,42timer.

Brugbart svar (0)

Svar #10
03. september 2006 af mathon

A = Ao * (½)^(t/T½)

ln(A/Ao)=(t/T½)*ln(1/2)

t=ln(A/Ao)/ln(1/2)*T½ (ikke dividere med T½).

Svar #11
03. september 2006 af elgen (Slettet)

tak for hjælpen.
jeg har set mig blind på den opgave, det er så irriterende med sådan en lille omskrivningsfejl.

Brugbart svar (0)

Svar #12
03. september 2006 af mathon

...får du t=ca. 66.5 år?

Svar #13
03. september 2006 af elgen (Slettet)

ja, det gør jeg.
66,5 timer.

Brugbart svar (0)

Svar #14
03. september 2006 af mathon

...ja naturligvis timer!

Skriv et svar til: Aktivitet - tid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.