Tysk

køn, endelse, der die oder das?

06. september 2006 af figaro8 (Slettet)
hej... jeg kunne godt tænke mig at vide, hvordan man kan blive fuldstændig sikker på at ens tyske sætning er fuldstændig korrekt grammatisk.

hvis jeg fx har sætning på dansk her:

da jeg skal sættes sammen med en anden person, må jeg nok hellere også fortælle lidt om min fritid samt mine interesser.

så vil jeg udmiddelbart skrive :

da ich mit ein andere person zu setzen solle, solle ich verständlich auch úber meine freitzeit und interessen erzählen.

jeg ved man først kan sætte kryds og bolle, og derved finde nominativ (både rund og kryds) akkusativ, samt dativ eller genetiv?? (de sidste er jeg ikke sikker på). men når man har fundet ud af ordenes kasus. hvad gør man så, slår man så ordernes køn op?? og i så fald, hvilket ord skal man bruge kønnet af, for at kunne bekræfte om dets endelse er korrekt, samt om det hedder ein, einen, eine osv..

nogen der kan forklare det på en forståelig måde? så ville jeg blive henrykt, og for fremtiden være glad når jeg skulle skrive tysk:)

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. september 2006 af SejeB (Slettet)

Øhm, tror du er lidt på vildspor her.
Der er rigtig mange ting der spiller ind; køn tal og kasus er dog det jeg synes er vigtigst og også det mest grundlæggende

Brugbart svar (0)

Svar #2
06. september 2006 af SejeB (Slettet)

Desuden skal du lære at bøje verberne rigtigt, og lære hvilke forholdsord der styrer hvad, så er du i hvert fald godt på vej

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. september 2006 af sølvskål (Slettet)

Du skal vide hvad ordets køn er. Ellers er det umuligt at lave grammatikken rigtigt.

Det er også lidt svært hvis du ikke har lært at analysere en sætning.

Først finder du subjekt og verbum. Derefter kigger du på resten af sætningen og finder måske objekt (trekant) omsagnsled til grundled ( bolle med kryds i) osv osv.

Når man har analyseret sætningen, kan man så finde ud af, om det er akkusativ, nominativ, genitiv og/eller dativ.

Et eksempel:

"Jeg er en mand"

Er = Verbum
Jeg = Subjekt
Mand = omsagnsled til grundled

Når det f.eks er omsagnsled til grundled står det i nominativ (dette har du sikkert et skema over)

Og det bliver derfor til:

Ich bin ein Mann

Forstod du det, eller var det for indviklet?

Du bliver næsten nødt til at have et skema over dette, for at forstå det.

Svar #4
06. september 2006 af figaro8 (Slettet)

jeg har skam et skema, og kan godt finde ud af at finde kasus;) det der driller mig er hvilket ord det er man skal have kønnet på? få at kunne vide hvad der skal stå foran...? er det mand.? således at du ved at mand er omsagnsled til grundled, og så slår du det op, under dette kasus, og kigger så ud fra hankøn, hvor der så står ein??

Brugbart svar (0)

Svar #5
06. september 2006 af sølvskål (Slettet)

Ja det er jo manden der er hankøn. Men hvis mand lige pludselig står i akkusativ bliver "der Mann" lavet om til "den Mann".

Og hvis der står noget foran manden, der f.eks beskriver ham, som smuk, sød, grim eller lign., bliver dette OGSÅ lavet om efter hvilket køn manden er.

Det er KUN NAVNEORD der har et køn, og det er dette man skal rette sig efter.

Når du slår op i en ordbog, står der hvilket køn det er.

Svar #6
06. september 2006 af figaro8 (Slettet)

ahh så det er kun navneord som der har et køn?

hvis jeg så vil sige : jeg spiller masser af fodbold i min fritid

hedder det så : ich spiele sehr viel fussball in meine freitzeit

fordi : fussball = nom og hankøn = viel

og fordi freitzeit = akk. og hunkøn = meine.



Brugbart svar (0)

Svar #7
06. september 2006 af SejeB (Slettet)

#5 På tysk kan egenavne også have et køn. Man kan f.eks. godt sige "geh jetzt mit dem Klaus".

Brugbart svar (0)

Svar #8
06. september 2006 af SejeB (Slettet)

Nej for in styrer i dette tilfælde dativ, så det hedder in meiner Freizeit

Brugbart svar (0)

Svar #9
06. september 2006 af sølvskål (Slettet)

Ja jeg tror det er rigtigt.
Du skal så bare være opmærksom på forholdsordene. Ved du hvad det er?

Svar #10
06. september 2006 af figaro8 (Slettet)

nej jeg er ikke sikker på hvad forholdsord er.. kan du forklare?

jeg vil også gerne vide hvad der menes når man siger, at et ord fx styrer dativ..

Brugbart svar (0)

Svar #11
06. september 2006 af sølvskål (Slettet)

Forholdsord kan du huske ved dette:

Det er ord som man kan sætte foran "kassen".

Eksempler:
i kassen, på kassen, bagved kassen, ovenpå kasse osv.

Det er altså ordene i, på m.m der er forholdsord.

Det er dem der styrer dativ.

I den sætning du lavede før, styrer in dativ.

Derfor skal det være "in meiner Freizeit".

Dette har du sikkert også et skema over.


Brugbart svar (0)

Svar #12
06. september 2006 af SejeB (Slettet)

forholdsordene:

Disse styrer dativ uanset hvad:
aus, bei, mit, nach, seit, von, zu, ausser, binnen, entgegen, gegenüber, gemäss

Disse styrer akkusativ uanset hvad:
durch, für, gegen, ohne, wider, um

Disse styrer dativ ved stilstand og akkusativ ved bevægelse hen mod noget:
an, auf, hinter, in, neben, über, unter, vor, zwischen

Disse styrer genitiv uanset hvad:
statt, anstatt, während, wegen, um willen

Hvis for eksempel du har en sætning der lyder:

Jeg går med manden

så skulle man umiddelbart tro at den på tysk ville hedde

ich gehe mit der Mann

men MIT styrer jo dativ, så du skal ned i dativrækken på dit skema, den hedder dem der dem den
så ser du at der udfra hankøn står dem, og derfor skal sætningen hedde

Ich gehe mit DEM Mann

Brugbart svar (0)

Svar #13
06. september 2006 af sølvskål (Slettet)

#12
Ja din forklaring var vidst lidt bedre :)

Svar #14
06. september 2006 af figaro8 (Slettet)

okay... jeg takker, og hvis der kommer nogle flere tvivl, spørger jeg igen ;)

Svar #15
06. september 2006 af figaro8 (Slettet)

Ich treibe sowohl Badminton und Fußball auf Ærø, in einen Klub der Rise heiße, und die meine freunden und ich 100% stützen.

jeg kan ikke helt finde ud af endelse på stütze skal være?

Skriv et svar til: køn, endelse, der die oder das?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.